— Det finnes kun to fyrvoktere i hele Norge, så å kunne vikariere for en av dem og ha det på CV-en er derfor kult, sier Espen Bjørkevik.

Sammen med Erik Omland har han som sommerjobb å vokte Lindesnes fyr. Det 100 år gamle fyret av støpejern er automatisert og lyser av seg selv. Det må likevel passes på at alt går som det skal, og det er Erik og Espen sin jobb i sommer. Det trengs bare én av dem om gangen, så vikarene har fått noen uker hver. Omland er akkurat ferdig med sin uke som fyrvokter, og kollegaen hans hadde sin første dag denne uka.

- Ikke helt som Tobias i tårnet

— Å være fyrvokter er en slags 24/7-jobb. Vi bor i fyrvokterboligen like ved tårnet under oppholdet. Jeg må innrømme at det hadde vært kult om vi hadde bodd oppe i selve fyrtårnet, men det går ikke. Vi er ikke helt som Tobias i tårnet, sier Omland og ler.

52-åringen jobber med grafisk design og reklame resten av året. Fyr og kystkultur er noe han er svært fascinert av.

— Jeg er jo kanskje en litt gal fyr som tar meg en sommerjobb i en alder av 52 år, men jeg er fyrgal. Derfor er det ekstra flott å oppleve dette, fortsetter han.

I løpet av årene har mandalsmannen flittig besøkt både Ryvingen fyr og flere andre fyr i både Danmark og Sverige.

Nei, det er ikke Tobias i tårnet. Men, Espen Bjørkevik (25) og Erik Omland (52) som passer på Lindesnes fyr i sommer. Foto: Martine Haugland

— Gøy

For utenom å ha et øye til fyrtårnet går jobben deres ut på å være en slags vaktmester for hele området. De kommuniserer med turister, oppdaterer nettsider og sender inn meteorologiske observasjoner fire ganger i døgnet.

— Det er gøy å kunne kalle seg fyrvokter i en alder av 25, sier Bjørkevik.

Han kommer fra Lier utenfor Drammen, og er utdannet skipsfører.

— Jeg holder på å samle opp jobberfaring og er interessert i kystkultur og fyr. I tillegg synes jeg at det er så fint her på Lindesnes, samtidig som jeg vil oppleve stedet på sommerstid.

Utfordringer

Dagen deres starter i syvtiden og avsluttes ved siste værmåling i åtte-tiden på kvelden.

Fyrvoktervikarene trives i høyden. Det er bra, for fyret som er laget av støpejern måler 16,1 meter oppover. Foto: Martine Haugland

— Jeg har inntrykk av at det alltid er noe å gjøre og at dagene er uforutsigbare, sier Bjørkevik.- Ja, det er aldri ensomt eller kjedelig. Vi møter på en rekke utfordringer. En av dagene mistet vi strømmen i 5,5 timer med 1000 gjester. I tillegg treffer man mange eventyrere. En av dagene sendte jeg av gårde en kar som skulle gå på beina fra Lindesnes til Nordkapp. En annen hadde syklet fra Tyskland, til Nordkapp og Lindesnes, fortsetter Omland.

Mandag morgen på 52-åringens siste jobbdag ruslet de første turistene forbi fyrvokterboligen kvart på seks.

— Denne uka har absolutt svart til forventningene. Det er noe eget å være der man jobber gjennom hele døgnet. Å se hvordan naturen og døgnet skifter fra stiv kuling til solskinn. Og så må jeg legge til at å gå opp disse trappene 20 ganger i døgnet ikke akkurat gjør at man kommer i dårligere form heller, det er bra, sier Omland og går opp trappene opp til toppen av fyret en siste gang.