— Det var kunderådgiveren min som foreslo det. Selv har jeg spart på vanlig vis med månedlig trekk i lang tid. Men det er jo moro med den skjulte sparingen, sier Johan René Bjørnsen.

Han er en av de mange bankkundene som det siste året har tatt i bruk mikrospar; en spareordning der et forhåndsvalgt beløp overføres sparekontoen din hver gang du trekker bankkortet.

- Som penger tilbake på skatten

Bjørnsen har selv valgt å spare 30 kroner hver gang han drar kortet, og når bankkortet gjennomsnittlig brukes et par ganger til dagen, har han uten å merke stort til det spart nærmere 1000 kroner måneden.

— Det blir nesten litt som penger tilbake på skatten. Du får penger du ikke tenker over du hadde, sier han.

Populær sparemåte

Ragnar Tollisen, Sparebank 1 SR-Bank. Foto: Reidar Kollstad

Regiondirektør for Sparebank 1 SR-Bank, Ragnar Tollisen, forteller at Sparebank 1-gruppen lanserte mikrosparløsningen 9. februar.— Vi satte et mål for hele 2015 på 21.000 nye spareavtaler - nå harvi passert 59.000, hvorav 12.000 av dem er i SR-Bank, forteller Tollisen.

Og det er særlig de unge som benytter seg av sparemåten.

— Over en tredjedel av mikrosparerne er mellom 20 og 29 år. Vi opplever et stort engasjement for å spare innen den aldersgruppen.

Det gjør også Nordea.

Pål Ekberg, Nordea. Foto: Nordea

— Mikrospar er en tjeneste vi først og fremst tilbyr for at kundene skal få et forhold til sparing. Vi opplever at mange av kundene våre synes dette er en gøyal spareform og mange nytter seg av tjenesten for å nå kortere sparemål som feriereiser og kjøp av større forbruksvarer, forteller områdebanksjef Pål Ekberg.Han legger til at kundene også har muligheten til å bruke mikrospar for å støtte en veldedig eller ideell organisasjon.

Opprinnelse i veldedige gaver

Hos Sparebanken Sør var det nettopp som støtte til veldedige organisasjoner at Småspar-ordningen, som banken kaller mikrosparingen, ble tatt i bruk.

— Opprinnelsen til produktet var at vi fikk en forespørsel fra de frivillige organisasjonene i KNIF-samarbeidet (Kristen-Norges Innkjøpsfellesskap, red.anm.) vårt om vi kunne lage en ordning der medlemmene kunne gi 20 eller 100 kroner direkte til sin organisasjon hver gang de trakk kortet, forteller Kjell Omland i Sparebanken Sør.

Produktet utviklet seg etter hvert videre til at pengene også kunne gå til egen sparekonto.

Johan René Bjørnsen sparer 30 kroner hver gang han drar bankkortet. Spareordningen der et forhåndbestemt beløp overføres sparekonto hver gang man drar bankkortet, blir stadig mer populær blant bankkundene. Foto: Richard Nodeland

— Det blir på samme måte som en gammeldags sparebøsse. Du bestemmer selv hvor mye penger du vil overføre hver gang du trekker, fra 2 til 100 kroner, forklarer Omland.

Sparte 2,3 millioner i mars

Det siste året har antall Småspar-avtaler fordoblet seg, og 6200 kunder i Sparebanken Sør benytter seg nå av ordningen.

— Bare i mars ble det foretatt 52.000 transaksjoner og spart 2,3 millioner kroner. På årsbasis tilsvarer det 25- 30 millioner, sier Omland.

Nancy Meum, DNB. Foto: Torstein Øen

DNB kaller mikrosparproduktet sitt for Morsom Sparing. Og skal vi tro statistikken er det nettopp ferie som er det udiskutable sparemål nummer 1 blant DNBs kunder.

Ferie populært sparemål

— Uttrekk fra vår database viser at du ved å runde av til nærmeste tier fort kan spare i underkant av tusen kroner per år. Velger du å øke avrundingen til nærmeste hundre, kan beløpet bli oppimot26.000 kroner i året, som kan dekke en 14-dagers sydenferie for to, sier banksjef for DNB Kristiansand, Nancy Meum.

Og selv om de to månedene Johan René Bjørnsen har mikrospart neppe rekker til en sydentur, får han god bruk for pengene likevel.

— De ekstra sparepengene kommer godt med på helgeturen til Manchester, sier Bjørnsen og smiler.