Vi spør økonomen hver uke om personlig økonomi. Hver søndag i Økonomi— og karrièremagasinet.

Sandmæl besøker jevnlig skoler for å undervise i personlig økonomistyring. Hun reagerer på lavt kunnskapsnivå selv blant unge voksne.

— Jeg blir stadig overrasket over hvor lite mange ungdommer vet. At 18-åringer ikke vet hva renter er eller har lært at de faktisk er nødt til å spare penger for å kunne kjøpe seg en bolig er bekymringsfullt, sier hun. Ifølge tall fra Intrum Justitia hadde norske ungdommer mellom 18 og 26 år over 1,1 milliarder kroner i forfalt inkassogjeld ved utgangen av 2011. Samtidig hadde nesten 30.000 unge betalingsanmerkning.

— Som programleder i Luksusfellen ser jeg at de fleste ikke lærer før de faktisk går på en smell. Sånn burde det ikke være, sier Sandmæl.

Hun har fire tips til foreldre som vil lære barna sine sunt økonomivett hjemme.

1. Snakk om hva ting koster

— At det å ta et bad, å ha det varmt inne, å ha på lys koster penger, er ting som må forklares for at barn skal forstå det, sier hun.

Ved å snakke om priser og hva som må til for å tjene pengene som skal betale for det, lærer man bort en forståelse av at penger ikke er et ubegrenset gode, mener Sandmæl.

2. Gi faste lommepenger

— Mange foreldre jeg snakker med sier at de ikke opererer med lommepenger, men heller gir barna penger når det er noe de trenger, sier Sandmæl.

Hun mener imidlertid at lommepenger lærer barna å disponere egne midler.

— Begynn med ukepenger, og gå heller over til månedslønn når barna blir eldre.

3. Gi ansvar med lommepengene

— Gi barna ansvaret for en utgift gjennom lommepengene, sier forbrukerøkonomen.

— Det kan være lørdagsgodtet for mindre barn, og senere mobiltelefonregningen eller egne klær.

Ved å la barna disponere hvor mye som skal brukes på en utgiftspost, lærer de å bli prisbevisste og ikke sløse, tror Sandmæl.

4. Snakk om sparing

I et boligmarked som krever stadig større egenkapital fra førstegangskjøpere er det viktigere enn noen sinne å snakke med barn og unge om sparing, mener Sandmæl.

— Det er også viktig i mindre saker. Noen ganger kan sparetiden gi tid til å oppdage at det kanskje ikke er noe man ønsker seg så fælt likevel. Å bruke litt tid på å spare til noe kan gjøre gleden større når man faktisk kjøper noe, sier hun.

maren.orstavik@aftenposten.no