Vi spør en forbrukerøkonom hver uke om tips til en bedre privatøkonomi. Spalten er en fast i Økonomi— og karrièremagasinet på søndager.

Nordmenn har blitt noe flinkere til å spare etter finanskrisen, men å legge alle opptjente midler under madrassen er ikke bare lurt, mener Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.

— Lave renter skal bidra til å stimulere forbruket, slik at vi opprettholder produksjon og sysselsetting fremover. Det er med andre ord et ønske fra sentralbanken om at vi fortsetter å bruke penger, sier hun.

Hun har fem tips til hvordan man kan bruke penger med god samvittighet:

1. Budsjettet er fyrtårnet. En fersk undersøkelse fra Storebrand viser at bare halvparten av oss alltid har penger igjen på konto før neste lønning. - Budsjettet er nyttig for balanse i økonomien og gir svar på hvor mye du kan bruke uten å ty til reserver eller kreditt, sier Picard.

En forutsetning for å lykkes er imidlertid at du følger budsjettet.

2. Sparing først, så forbruk. Det nytter ikke å spare når kontoen er tom.

— Et fast sparetrekk når lønnen kommer inn på konto, sikrer at du uansett sparer. Når du allerede har satt av noe til sparing, kan du bruke resten og likevel ha kontroll, sier Picard.

3. Tjenester fremfor ting. Står valget mellom en bedre middag ute eller enda en ny duppeditt, bør svaret være enkelt, sett fra et bærekraftsperspektiv, mener Picard. Forskning viser også at å bruke penger på opplevelser gir en mer varig opplevelse av lykke enn å kjøpe materielle ting.

4. Kjøp for fremtiden. - Å velge varig kvalitet eller brukt fremfor billig eller trendy vil som regel alltid lønne seg økonomisk, sier forbrukerøkonomen. Ifølge Statens institutt for forbruksforskning er det også den desidert mest effektive måten å redusere miljøbelastningene fra tekstiler på.

5. Mindre biff, bil og bolig. - Dette er de tre mest belastende produksjons- og forbruksområdene både når det gjelder klimagassutslipp, miljø og bærekraft, sier Picard. Hun oppfordrer til å tenke mer miljø og økonomi i transport, bolig og innkjøp.

— Bruk mindre på de tre B-ene, og du har mer å bruke på fjelltur, padlekurs, massasje eller noe annet du drømmer om, sier hun.