"Konjunkturoppgangen etter finanskrisen ser med disse tallene ut til å ha tatt en tre kvartalers pause."

Slik oppsummerer Statistisk sentalbyrå (SSB) tallene for nasjonalregnskapet i 2. kvartal. Tallene viser regnskapet for produksjon, forbruk og sysselsetting i hele norsk økonomi, og ble lagt frem tirsdag formiddag.

I 2. kvartal steg produksjonen i Fastlands-Norge med bare 0,2 prosent, regnet fra forrige kvartal og justert for sesongvariasjoner. I 1. kvartal steg produksjonen tre ganger så mye med 0,6 prosent, målt på samme måte.

De tre siste kvartalene sett under ett har det vært svak vekst. Tilbake i 3. kvartal i fjor var det god veklst med 0,8 prosent i forhold til kvartalet før. Over de tre kvartalene etterpå har veksten vært bare 0,9 prosent samlet. Omregnet til en årsvekst tilsvarer det 1,2 prosent, skriver SSB.

DNB er skuffet

Det har sine årsaker, men er svakt likevel:

"Nedgang i kraftproduksjonen har i denne perioden bidratt til å trekke årsveksten ned med 0,3 prosentpoeng. Den underliggende veksten i fastlandsøkonomien har i disse tre kvartalene samlet dermed vært lavere enn trendveksten som anslås til om lag 2,5 prosent ", skriver SSB.

Trendveksten viser veksten i produksjonsmulighetene over tid. De øker fordi tilgangen på arbeidskraft og kapital øker. De øker i tillegg fordi det er teknologisk fremgang og omstillinger til mer effektiv virksomhet.

"Skuffende svak BNP-vekst i andre kvartal", skriver meglerhuset DNB Markets i en kommentar. DNB Markets skriver at veksten er "langt svakere" enn Norges Bank venter i sine siste prognoser.

DNB går så langt som å skrive om kutt i Norges Banks styringsrente i september: "Flere nøkkeltall har (...) den siste tiden trukket i retning av uendret rente fremover. Dette tallet (veksten i Fastlands-Norges produksjon. Red. anm) åpner imidlertid igjen for et kutt i september."

Sterk industri

Det er likevel lyspunkter. Industriproduksjonen steg "markant" med hele 2,6 prosent fra 1. til 2. kvartal i år. Det var særlig verksteds— og skipsindustrien som bidro til veksten i 2. kvartal, med en oppgang på 4,9 prosent. Det er uttrykk for full fart i oljeinvestringene.

Råvarebasert industri økte 0,5 prosent, mens øvrig industri hadde en tilsvarende nedgang.

Nye jobber

Det blir fortsatt skapt nye jobber i Norge, men færre enn før. I 2. kvartal var det om lag 5500 flere sysselsatte enn ved utgangen av 2012. Økningen i sysselsatte personer i 1. halvår 2013 har i første rekke funnet sted innenfor offentlig forvaltning samt bygg og anlegg, melder SSB.

Svakt forbruk

Husholdningenes forbruk økte med bare 0,1 prosent fra 1. kvartal til andre kvartal. Forbruket kan deles i vare- og tjenesteforbruket i Norge, og forbruk i utlandet.

Vareforbruket falt med 0,2 prosent i 2. kvartal, mot en økning på hele 1,8 prosent i kvartalet før. Mye av nedgangen kan forklares ved nedgang i bilkjøp og elektrisitetsforbruk. Nedgangen i bilkjøpene kom imidlertid etter meget sterk vekst i 1. kvartal.

Tjenesteforbruket økte med 0,6 prosent i 2. kvartal, mot 0,4 prosent i de to foregående kvartalene.

Nordmenns forbruk i utlandet var i underkant av 6,5 prosent høyere i første halvår 2013 enn i første halvår 2012.