De som håper på enda lavere rente blir nesten helt sikkert skuffet etter Norges Banks rentemøte onsdag i neste uke. Prisveksten er på forsiktig vei oppover, og dermed trenger den ikke hjelp av rentekutt for å stige mot det langsiktige målet på 2,5 prosent.

Tall Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem mandag viser at den underliggende prisveksten i mai ble 1,4 prosent, regnet fra mai i fjor. Det er litt lavere enn 1,5 prosent i april, men likevel godt over det som har vært det vanlige de siste årene. Underliggende prisvekst er regnet eksklusive avgiftsendringer, bensin, strøm og andre energivarer.

Beregnet husleie for selveiere, flypriser og alkohol og tobakk bidro mest til prisveksten. Den var adskillig høyere enn ekspertene hadde spådd på forhånd. Ifølge en oversikt fra nyhetsbyrået Reuters spådde de i gjennomsnitt en prisvekst på 1,1 prosent for mai.

Styringsrenten er nå på historisk lave 1,5 prosent. Men påslaget opp til de beste boliglånene har økt, slik at de ligger rundt 3,5 prosent.

Over Norges Bank

Prisveksten i mai er også godt over det Norges Bank spådde i sine prognoser fra mars. Regnet som gjennomsnitt over de tre siste månedene har prisveksten målt på denne måten vært noe høyere enn Norges Bank har ventet.

Fra starten av 2011 til og med mars i år holdt den underliggende årlige prisveksten seg i intervallet 0,7 – 1,3 prosent i alle månedene unntatt to.

I Norges Banks prognoser fra mars lå det inne en viss sannsynlighet for rentekutt rett før eller rett etter sommerferien i år. At prisveksten er blitt høyere enn Norges Bank har ventet, trekker isolert sett i retning av at dette kuttet ikke kommer.

Rentemøte

Onsdag i neste uke er det nytt rentemøte, og gårsdagens tall gjør det enda mer sikkert at renten blir holdt uendret. Onsdag vil Norges Bank også legge frem nye prognoser for sin egen rentesetting til 2016. Sjefanalytiker Erik Bruce i meglerhuset Nordea Markets tror sentralbanken vil holde fast på planene fra mars.

— De vil fortsatt spå at den første renteøkningen kommer rundt sommeren 2014. Vi tror det vil ta lengre tid, slik at den første renteøkningen kommer helt på slutten av 2014. Vi tror at arbeidsmarkedet og veksten i Norge blir svakere enn Norges Bank spår, sier han.

Meglerhuset DNB Markets skriver i en kommentar til mandagens tall: «Prisveksten er sterkere enn Norges Bank hadde ventet, og dermed minsker nedsiderisikoen for norske renter. Styringsrenten blir med stor sikkerhet liggende på 1,5 prosent på møtet neste uke».

DNB Markets er på linje med Nordea Markets og tror styringsrenten blir holdt uendret til desember neste år.