— Vi har vært gjennom noen år etter finanskrisen med veldig sterk vekst. Nå er farten i norsk økonomi helt klart svakere, sier sjefanalytiker Erik Bruce i meglerhuset Nordea Markets.

I hovedkvarteret på Majorstuen i Oslo la han tirsdag morgen frem nye prognoser for norsk økonomi.

Nesten vegg i vegg kom NHO med samme budskap én time senere.

— Vi er vitne til en kraftig oppbremsing. Investeringene vokser svakere både på fastlandet og på sokkelen. Husholdningene er mer forsiktige. Vi regner med at dette varer inn i 2014, sier avdelingsdirektør Dag Aarnes.

Som en del av sine nye prognoser, har NHO spurt medlemsbedriftene om utsiktene.— Det er en klart mer negativ vurdering av utsiktene i NHO-bedriftene. Den svake, internasjonale utviklingen slår nå klart inn i norsk økonomi, sier Aarnes

Men likevel oppgir hver tredje bedrift at tilgangen på kvalifisert arbeidskraft begrenser veksten i investeringene. Dette gjelder særlig industri som leverer til oljen.

Ikke krise

Hverken Nordea eller NHO spår at Norge er på vei inn i økonomisk krise. Det er farten som er senket. Fortsatt vil det bli flere jobber, vekst i fastlandsøkonomien og ganske god vekst i privat forbruk, spår NHO.

Bruce i Nordea stemmer i.

— Norsk økonomi har hatt en eksepsjonelt god vekst de siste ti årene. Vi er blitt vant til veldig gode tider, men nå forventer vi en mer normal utvikling fremover. Men det er altså ikke snakk om noen krise, sier han.

Usikkert arbeidsmarked

NHO spår drøyt 25.000 nye jobber i år. I fjor kom det over dobbelt så mange nye.

Mange nye melder seg på arbeidsmarkedet, slik at ledigheten likevel stiger i NHOs tall til 4 prosent neste år. Aftenposten skrev lørdag om ledigheten i mars som kom opp i 100.000 personer og 3,7 prosent. Inn i den norske valgkampen er ledigheten høyere enn den var under finanskrisen, regnet i antall personer.

Nordea Markets er litt mer optimistisk. Meglerhuset anslår at arbeidsledigheten vil ligge uendret på 3,7 prosent til utgangen av 2014. — Vi tror den vil stabilisere seg der den er nå fordi innvandringen vil svekkes noe når veksten i den norske økonomien dabber av, sier Bruce i Nordea.

Mer kjøpekraft

Nordea tror veksten i nordmenns kjøpekraft, eller disponible realinntekt, blir 2,5 prosent i år. Det er den svakeste utviklingen siden 2001. — Dette skyldes at lønnsoppgjøret ble svakere i år – du skal et stykke tilbake for å finne en så moderat lønnsvekst som i 2013. I tillegg stiger prisene raskere enn før, blant annet vil folk merke en høyere strømregning. På samme tid øker bankene marginene sine ved at de setter opp rentene på lån mer enn rentene på innskudd. Alt dette gjør at forbrukerne kommer dårligere ut, sier Bruce.