— Vi er selvsagt skuffet over tingrettens dom og dens begrunnelse, men registrerer at det er dissens. Vi vil nå gå nøye gjennom dommen sammen med klientene for å vurdere ankemuligheter, sier saksøkernes advokat, Bjørn Inge Waage til Fædrelandsvennen.

Torsdag kom dommen fra Kristiansand tingrett som frikjenner NOV fullstendig fra anklagen om at de tre ble sagt opp på usaklig grunnlag.

Dissens

Dommen er avsagt under dissens. Tingrettsdommer Thom Arne Hellerslia og meddommer Per Inge Iversen konkluderte med frikjennelse, mens meddommer Syvert Fossdal mente at oppsigelsene var usaklige.

"Avgjørelsen er truffet under dissens, men rettens flertall har ikke vært i tvil om konklusjonen. Selv om det har vært enkelte svakheter ved prosessen, har prosessen etter flertallets oppfatning vært forsvarlig", heter det i flertallets begrunnelse.

Alle tre må fratre stillingene sine senest innen 15. juni 2016.

Advokat Bjørn Inge Waage (stående), som representerte de tre NOV-ansatte, hilser på motparten før rettsaken settes. På benken sitter (fra venstre) advokat Jens Kristian Johansen, advokat Christopher Hansteen og NOVs representant Elin Sundstøl. Foto: Kjartan Bjelland

— Godt begrunnet resultat

NOVs advokat, Christopher Hansteen, var naturlig nok godt fornøyd med dommen.

— Jeg synes den er velskrevet, preget av gode vurderinger og har et godt begrunnet resultat. Dommen går gjennom de vurderinger som NOV har lagt til grunn, og gir ros for en god prosess både generelt og individuelt. Så peker den også på at det i nedbemanningsprosesser av denne størrelsen er rom for å gjøre ting som ikke er helt ideelt, sier Hansteen.

NOVs advokater, Christopher Hansteen (til venstre) og Jens Kristian Johansen, mente tidligere negative hendelser som de tre NOV-ansatte hadde vært involvert i, var grunnlag nok til å fravike ansiennitet. Elin Sundstøl, HR Business Partner i NOV, representerte arbeidsgiver. Foto: Richard Nodeland

— Men det var ingen enstemmig dom?- Jeg konstaterer at det er dissens, og at meddommeren fra arbeidstakerutvalget utgjør mindretallet. Utover det har jeg egentlig ikke noen kommentarer, svarer Hansteen.

Les våre saker fra rettsbehandlingen:

Fokus på negative hendelser

Rettssaken, som gikk over fire dager i Kristiansand tingrett, fokuserte mye på hvorvidt tidligere negative hendelser hvor de ansatte var involvert, var grunnlag nok til å fravike ansiennitet.

Det mener et flertall i tingretten det er.

Den ene av saksøkerne som la ut et manipulert bilde på Facebook av to personer liggende på solseng med NOV-logo og teksten "Norwegians on vacation" i bakkant, kom for sent til et fly til Korea, og la ut ufordelaktige uttalelser overfor NOV samme dag som han fikk oppsigelsen, skriver retten følgende om:

— Saklig grunn

"Flertallet finner videre at det var saklig grunn til å legge vesentlig vekt på de nevnte omstendighetene. Samlet sett framstår det et bilde av en ansatt uten motivasjon for å yte noe ekstra og med en uklar lojalitet til arbeidsgiver. I den nye konkurransesituasjonen er dette klart uheldig for arbeidsgiver."

Mindretallet, som besto av meddommer Syvert Fossdal, kom til motsatt konklusjon og mente de omtalte hendelsene ikke var en saklig grunn til å fravike ansiennitet.

Les også: Har sagt opp 3000 - leverte 3,7 mrd. i overskudd

Må betale 80.000 i saksomkostninger

De tre saksøkerne slapp å betale halvparten av motpartens saksomkostninger, som beløp seg til i overkant av 450.000 kroner til sammen. Årsaken til dette er blant annet at retten mener arbeidsgiverens manglende dokumentasjon av de ansattes kompetanse medvirket til at saken havnet i retten.

"Når det gjelder karakteren på kompetanse, er denne ofte lite begrunnet og begrunnelsene er av ulik art. Det er derfor ofte vanskelig å lese ut av skjemaene hva som er bakgrunnen for karakteren", heter det i dommen.

De tre dømmes dermed til å betale 80.000 kroner hver til Novs saksomkostninger, i stedet for 153.000 kroner.

- Feirer ikke seirer

— Vi merker oss at retten er enig med oss i vurderingen vi har gjort i forhold til nedbemanningsprosessen og vektleggingen av dette med egnethet og kompetanse. Samtidig er det viktig å påpeke at vi ikke feirer noen seirer i NOV. Til det er situasjonen for trist for dem som mister jobben, sier kommunikasjonsdirektør i NOV, Dag Nordbø, til Fædrelandsvennen.

Kommunikasjonsdirektør i NOV, Dag Nordbø. Foto: Kjartan Bjelland

Han forteller videre at det i den første nedbemanningsrunden har vært totalt åtte søksmål, hvorav den siste ennå ikke har vært gjennom rettssystemet.

Åtte søksmål i første nedbemanningsrunde

— Vi har vunnet fram med vårt syn i fem av de sju sakene som har vært ført til nå. Med bakgrunn i at 1500 ble oppsagt i første runde, synes vi ikke dette er så mange og velger å tro at veldig mye har gått riktig for seg, sier Nordbø.

- Får dommene noen konsekvenser?

— Vi leser dem med stor interesse og merker oss hvordan retten vurderer sakene fra sitt perspektiv. Så prøver vi hele veien å gjennomføre en så ryddig prosess som mulig, svarer Nordbø.