På NHOs årskonferanse var det mange som fant glede i den lav oljepris og det som følger med. Men det blir verre med lav pris lenge.

— Hvis vi kan leve med lav oljepris i Rogaland, så må resten av landet også kunne det!

Einar Vevatne er regiondirektør i Rogaland for entreprenørselskapetSkanska.

— Jeg tror 2015 blir omtrent som 2014. Det er for så vidt et nivå vi kan leve med, selv om det er litt svakere enn de nivåene vi hadde før, sier han.

I skyggen av halvert oljepris og i solen fra mye lavere kronekurs var han torsdag én av rundt 1600 deltagere på NHOs årskonferanse i Operaen i Oslo.

Det er helt sikkert ingen annen samling i løpet av året som representerer mangfoldet i norske næringsliv så godt. Her er menn og noen kvinner fra alle næringer, fra små og store bedrifter, fra by og land og fra nord til sør.

Virkningen på alle bedriftene er selvsagt vanskelig å fange i løpet av en dag. Men de aller fleste Aftenposten snakket med ser lyst på 2015 av en rekke ulike grunner. Ingen lar seg skremme av at oljeprisen er mer enn halvert på et halvt år, men mange er spent på varigheten.

— Som bank er vi ikke veldig bekymret nå. Men det blir en stor utfordring hvis det varer lenge, sier adm. direktør Gunn Wærsted i Nordea Norge.

Todelingen er snudd

Under NHO-konferansene de siste årene har folk snakket mye om todelingen i norsk økonomi. Oljesektoren har vært på full opptur, mens fastlandsindustrien har slitt med høy lønnsvekst og sterk kronekurs som har spist av lønnsomheten.

Nå er rollene snudd. Det er oljebedriftene som sier opp folk. Wærsted i Nordea har et bredt utsyn over næringslivet.

— Det er grunnleggende sunt å få en korreksjon. Vi har lenge snakket om todelingen som litt usunn. Nå får vi se om det er fleksibilitet i norsk økonomi til å bygge opp noe nytt i stedet for det som blir borte, sier hun.

Wærsted har vært i bølgene mange ganger før.

— Norge er vant med at det svinger mye i økonomien. Laksenæringen, shipping og olje er bransjer som er vant med dette, sier hun.

Les også:

Mer ut på anbud

Adm. direktør Tore Monsen, Tomagruppen Foto: Ingar Storfjell

Etter at konferansen var over måtte noen ta oppvasken og gulvvasken. Det kunne adm. direktør Tore Monsen i Tomagruppen i Bergen gjort. Han har 2400 ansatte i blant annet renhold, kantine og sikkerhet.For ham er den statens anbudspolitikk mye viktigere enn oljeprisen.

— Forsvaret har lagt renholdet i sine bygg ut på anbud, og neste år regner vi med at sykehusene følger etter. 2015 blir et godt år, og vi regner med å øke omsetningen med 10 prosent, sier han. Nå omsetter han for rundt 1 milliard kroner.

Flere inn på hotell

Mange av deltagerne på konferansen kom fra hotellrommet sitt. Den store svekkelsen av kronen har gjort det mye lettere for Øyvind S. Hagen fra Quality Hotel Tønsberg å selge hotellrom til utlendinger og nordmenn.

— For oss er det som skjer i norsk økonomi positivt. Vi har de siste årene hatt frafall av vinterturister fra Danmark. Nå ser vi vekst, sier han.

Svakere krone gjør det dyrere å dra til utlandet. Både nordmenn og bedrifter vil holde seg mer hjemme. - Store selskaper la før sine konferanser til Barcelona og andre storbyer. Vi har ikke kunnet konkurrere med ukeseminarer på Kanariøyene. Nå vender bedriftene tilbake til Norge, sier han.

Han spår at 2015 blir bedre enn 2014. - Dessuten er det lettere å få tak i folk nå, sier Hagen.

Mer fisk på fatet

Hovedeier Gustav Witzøe, SalMar. Foto: Ingar Storfjell

Til lunsj hos NHO kom selvfølgelig noe av maten fra havet. Oppdrettsnæringen har lagt et meget godt år bak seg. Halvert oljepris har svekket kronen kraftig til glede for sjømatnæringen. Den eksporterte for rekordhøye 69 milliarder kroner i fjor.— 2014 var et toppår. Jeg tror også 2015 blir et toppår med god inntjening, sier hovedeier Gustav Witzøe i oppdrettsselskapet SalMar.

Det er lignende toner fra styreproff Asbjørn Reinkind. Han sitter i styret i tre oppdrettsselskaper.

— Markedsutsiktene innen fiskeoppdrett er helt klart veldig, veldig positive. Og også for de andre bedriftene der jeg er i styret er jeg optimist, sier han.

I Moelven Industrier er han styreleder. NHOs mål om å øke den årlige boligbyggingen med over 40 prosent i de nest ti årene, vil bedre markedet for Moelvens byggeprodukter.

Mange roper på industrien når oljen går dårligere. Men nedlagt industri kan også gi ny virksomhet. I Trondheim er distriktsleder Ståle Brovold i entreprenøren Veidekke i gang med å bygge en ny bydel på området til nedlagte Ila Smelteverk.

— Vi kommer til å ha nok å gjøre i år. Vi skal bygge en ny grønn bydel, sier han.

Trenger flere tog

Byutvikling og samferdsel var tema på NHOs konferanse. NHO vil investere 1100 milliarder kroner i vei og bane på 20 år.

Aftenposten kom nesten for sent på konferansen i går. På Østfoldbanen fra Ski og innover kom det opp følgende melding på skjermene:

"Forsinket fordi det ikke var tilgjengelig tog. "

Les også: