Det har vært en kø av dårlige meldinger fra oljenæringen og oljemarkedet de siste månedene. Oljeprisen har falt fra 115 dollar i sommer til rundt 92 dollar nå, investeringene er på vei nedover og oljeindustrien på land melder om tusenvis av oppsigelser.

Samtidig har den registrerte ledigheten, med ett unntak, sunket hver måned i år. Til tross for alle de dårlige meldingene fra oljenæringen har arbeidsmarkedet styrket seg gjennom hele sommeren og høsten. Onsdag 8. oktober vil finansminister Siv Jensen gi sine vurderinger når hun legger frem statsbudsjettet for 2015.

Les også:

Færre ledige, flere i jobb

Nav-tallene for summen av helt ledige og personer på arbeidsmarkedstiltak viser:

  • I september i år var det drøyt 1600 færre ledige og på tiltak enn i september i fjor.

  • Fra årsskiftet og frem til utgangen av september har ledigheten målt på denne måten sunket med 3000.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at sysselsettingen i juli var drøyt 20.000 høyere i juli i år enn i desember i fjor.

Antall tiltaksplasser blir bestemt i statsbudsjettet. Endringer i personer på tiltak slår rett ut i ledighetstallene, og nedtrappingen i år har gjort at antall helt ledige har steget som følge av politiske vedtak. Summen av ledige og på tiltak gir derfor et bedre bilde av den underliggende utviklingen i arbeidsmarkedet.

Avventende i Nav

Nav-kontorene på Vestlandet er første linje i forsvaret mot ledigheten. Rogaland er oljefylke nummer 1, og her har summen av ledige og på tiltak økt med 670 det siste året (se egen sak).

Avdelingsdirektør Egil Tengs ved Nav Rogaland understreker at ikke alle dem som blir sagt opp i Rogaland-baserte bedrifter, bor i området.

— At vi har mange bedrifter som går til oppsigelser, kan gi utslag over hele Vestlandet og også i andre regioner, sier han.

Får andre jobber

Hordaland er neste fylke oppover langs kysten. Der har summen av ledige og personer på tiltak sunket litt siste året.

— Frem til nå har annen type industri fanget opp dem som har mistet jobben i oljeindustrien. Stillingstilgangen i fylket er god, selv om ledigheten har økt blant ingeniører og teknikere, sier strategisk rådgiver Frode Storvik i Nav Hordaland.

Han uttrykker likevel optimisme på ingeniørenes vegne.

— Erfaringen fra tidligere er at teknisk personell klarer seg bra i arbeidsmarkedet. De er ikke ledige lenge, sier han.

Les også:

Ingeniørmangel noen steder

Heller ikke i Møre og Romsdal har det gått noen alarm på Nav-kontorene.

— Jeg ser ikke svart på utsiktene for arbeidsmarkedet i fylket. Jeg tror markedet vil håndtere dette. Bedrifter som leverer til oljevirksomheten har tidligere vist stor evne til å omstille seg og tilpasse seg svingende etterspørsel, sier fylkesdirektør Stein Veland i Nav Møre og Romsdal.

Han sier det er mangel på ingeniører i deler av fylket.

Sogn og Fjordane skiller seg ut blant de fire vestlandsfylkene. Det er relativt få bedrifter som lever av oljen, og fylket hadde i september landets suverent laveste registrerte ledighet med bare 1,6 prosent.

Mer usikker fremtid

Men om det har gått bra hittil i år, så kan det fort snu i begge retninger. Storvik i Hordaland er forsiktig med å spå om den nære fremtiden.

— Fra tidligere vet vi at det snur fort i oljevirksomheten. På ett tidspunkt kan det være katastrofe i ordretilgangen, men så blir det fattet en investeringsbeslutning, og plutselig blir det stort behov for folk, sier han.

De som driver med slikt spår at de rekordhøye oljeinvesteringene vil falle neste år. Anslagene ligger noe under og noe over 10 prosent nedgang.

— Ved en gradvis nedtrapping i oljevirksomheten til et lavere nivå er det stor sjanse for at overflødig arbeidskraft får jobb i andre bedrifter, sier Storvik.

Veland i Møre og Romsdal sier det slik:

— Jeg ser på dette som en korreksjon ned fra en meget høy vekst de siste årene. Veksten tar en pause, men også de neste par årene blir betydelige prosjekter satt i gang.

Les også: