- Europas økonomi vakler fremdeles. Hva gjør sentralbanksjef Mario Draghi for å snu situasjonen?

- I forrige uke overbeviste han flertallet i den europeiske sentralbanken om det var nødvendig å pøse inn penger i økonomien. Det er et mer drastisk tiltak enn tidligere, og kommer til å være det som har størst påvirkning på økonomien fremover.

- Hvorfor er dette så viktig?

- Europa må ut av den dårlige trenden som andre kvartal indikerte, og det tror jeg de er nå. Sentralbanksjefen kom sent, men godt. Ser man bort fra at prisene på mat og elektrisitet i Europa har falt, er inflasjonen ikke spesielt lav. Men økonomien er selvsagt ikke sprek. Tiltakene vil nok bedre tilgangen på lån for bedrifter. At de langsiktige rentene har steget, er en indikasjon på at flere tror dette vil virke.

- Og hvordan står det til med Norge?

- Fra Rogaland, rundt kysten og inn til Aker Brygge vil vi merke en klar nedgang i oljeselskapenes investeringer, etter mange års oppgang. Oljeselskapene meldte i forrige uke lavere anslag for investeringene neste år enn de fleste ventet. Vi må regne med betydelig nedgang på norsk sokkel, trolig over 10 prosent.

- Det kommer kanskje bedrifter og arbeidsplasser til å merke?

- Ja, allerede nå kommer det meldinger om permitteringer og nedbemanninger i selskaper, og flere vil komme. NHOs bedriftsbarometer, som ble lagt frem denne uken, viser at det går dårligere i bedrifter som leverer til oljesektoren. Bedrifter som ikke har tilknytning til oljen, ser derimot lysere på situasjonen nå enn for tre måneder siden.

- Snakker vi om en bråstopp i norsk økonomi?

- Nei. Det er kun en moderat nedgang etter mange års oppgang. Vi har vært vant til store svingninger i oljesektoren, så dette er ikke noe nytt. Det er nesten rart det ikke har skjedd tidligere. Jeg tror på en myk landing. Vi har vært vant til å være spesielle og å ha mye høyere vekst enn andre land. Den perioden er nok lagt bak oss. Men ikke glem at vi har et vesentlig bedre utgangspunkt enn resten av Europa, med en arbeidsledighet på 3 prosent. I Europa er arbeidsledigheten over 11 prosent.

- Hva vil denne nedgangen bety for oss forbrukere?

- Selv om mange norske husholdninger har store lån, har også mange spart mye. Vi har mye å gå på. Samlet venter vi lavere vekst i Norge, men jeg vil ikke si at dette er en alvorlig nedtur i økonomien.