Kong Harald under den høytidelige åpningen av Stortinget torsdag. Foto: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX

Samme dag som kongen åpnet Stortinget, kom flere dårlige nyheter for norsk økonomi:

  • Den økonomiske stagnasjonen i eurolandene kan presse Den europeiske sentralbanken (ESB) til å trykke penger.

  • Torsdag fortsatte oljeprisen sin nedtur for tredje dagen på rad.

  • Det utløste børsfall. Hovedindeksen på Oslo Børs falt 2,85 prosent — det største fallet en enkelt dag på over to år.

Prisen i spotmarkedet på nordsjøolje Brent Blend falt fra drøyt 94 dollar pr. fat til godt under 92 dollar pr. fat på det laveste.

Torsdag ettermiddag hadde prisen hentet seg litt inn igjen og lå ved 16-tiden rundt 92,50 dollar pr. fat.

Stort prisfall

Siden inngangen til tirsdag denne uken har dermed oljeprisen sunket fra rundt 97 dollar pr. fat til rundt drøyt 92 dollar pr. fat. For en måned siden var oljeprisen drøyt 100 dollar pr. fat.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i meglerhuset Nordea Markets sier oljemarkedet har snudd.

— Særlig har etterspørselen i Asia blitt svakere enn ventet. Samtidig har produksjonen økt i store produsentland. Dermed faller prisen, sier hun.

Saltvedt venter at prisen vil ta seg opp igjen utover vinteren når fyringssesongen i Europa og USA starter.

— Men mye vil avhenge av hvordan Saudi-Arabia vurderer markedet. Dette er det eneste landet som på egen hånd kan påvirke oljeprisen ved å variere utvinningen, sier hun.

Verre på fastlandet

Lavere oljepris virker innover på fastlandet. Utsiktene blir ytterligere forverret for alle bedriftene som leverer varer og tjenester til oljesektoren.

I Ålesund fulgte sentralbanksjef Øystein Olsen opp kongens bekymringer.

- Hvis oljeprisen fortsetter å falle, vil den til slutt komme til et punkt der vi må revurdere våre anslag for fremtidige oljeinvesteringer, sa Olsen ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I sine gjeldende anslag spår Olsen at oljeinvesteringene kommer til å falle 10 prosent neste år, før de flater ut og stiger igjen i 2017. Om det er litt betuttet stemning hos kongen og i Norges Bank, så ser er det uansett verre ute i Europa

Rentemøte i Napoli

Eurolandene er faretruende nær en ny økonomisk nedgangsperiode. Veksten har stanset helt opp, prisstigningen er nær null og det er ingen tegn til lavere arbeidsledighet.

ESB-sjef Mario Draghihar for alle praktiske formål brukt opp kruttet i rentevåpenet for å få fart på økonomien etter at styringsrenten ble senket fra 0,15 prosent til mikroskopiske 0,05 prosent på rentemøtet i september.

ESB holdt rentemøte i Napoli torsdag. Politiet måtte bruke vannkanoner mot demonstranter. Foto: SALVATORE LAPORTA, AP/NTB SCANPIXSalvatore Laporta

Forventningen er at ESB bestemmer seg for å trykke penger for å få fart i økonomien, slik sentralbankene i USA og Storbritannia har gjort lenge. Beslutningen kom ikke i går, men den kan nærme seg. — Men det er åpenbart at presset på ESB er tiltagende, og faktisk virket Draghi å være mer på defensiven enn han har vært på tidligere pressekonferanser, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i en kommentar.

Langvarig krise

Draghi sa etter møtet at banken er forberedt på å ta i bruk flere ukonvensjonelle virkemidler for å hindre at prisveksten holder seg lav for lenge. Frykten er deflasjon – en langvarig periode med fallende priser – som i så fall kommer til å forsterke og forlenge eurokrisen som snart har vart i fem år.

Etter rentemøtet i ESB torsdag sa Draghi at sentralbanken senere denne måneden skal begynne å kjøpe opp obligasjoner med fortrinnsrett. Dette er verdipapirer med særlig god sikkerhet, for eksempel lån til offentlig sektor eller boliglån.

Oljeinvesteringene

Her hjemme tar direktør Erling Kvadsheim i næringsorganisasjonen Norsk olje og gass det foreløpig rolig.

- Vi er på vei ned fra et usedvanlig høyt nivå for oljeinvesteringene til et høyt nivå. Vi vil ikke bidra til å dramatisere dette. Så langt er det ingen grunn til det, sier han.

Olje fra Libya sendes ut i markedet og bidrar til å presse ned oljeprisen. Foto: HASAN JAMALI, REUTERS/NTB SCANPIX

Kvadsheim mener det likevel kan bli «dramatisk» hvis oljeprisen faller ytterligere og holder seg lav lenge. Oljeselskaper og leverandørbedrifter på norsk sokkel er medlemmer i Norsk olje og gass.Tidligere denne uken kom nye tall som viste at prisveksten avtok fra 0,4 prosent i august til 0,3 prosent i september. Det er langt unna målet til sentralbanken om en prisvekst på i underkant av 2 prosent.