Det blir lavere oljeinvesteringer neste år, men de stiger igjen i 2016, spår NHO.

— Vi antar neste års reduksjon er midlertidig, og at effektene av investeringsfallet på økonomien for øvrig derfor er begrenset.

Med denne formuleringen roer Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) nervene hos dem som er redde for at lavere oljeinvesteringer neste år skal gir dårlige tider i norsk økonomi.

Vurderinger NHO la frem klokken 10.00 tirsdag, av utsiktene for norsk økonomi i 2014 og 2015, er basert på NHOs økonomibarometer for 3. kvartal. Der har drøyt 2600 bedriftsteledere i NHO svart på spørsmål om situasjonen nå og utsiktene for neste år.

— 2014 blir et noe bedre år vekstmessig enn det vi så for oss for et halvt år siden. Men vi tror, som mange andre, at dette er et blaff og at 2015 blir et nytt, forholdsvis svakt år for norsk økonomi, sier Dag Aarnes, avdelingsdirektør for samfunnsøkonomi under fremleggelsen.

— Vi har fått en økonomi i Norge som i stor grad drives fram av oljeinvesteringer, og når disse investeringene svekkes, blir det lite vekst igjen, fortseter Aarnes.

Les også:

Hele økonomien

Næringslivets interesseorganisasjon venter at den svake veskten holder seg inn i 2015. De peker på to hovedårsaker. Den viktigste er fallet i oljeinvesteringen. Den andre årsaken er svakere konsum i husholdningene.

— Andelen inntekt som spares holdes jevnt høyt. Det har vært lite tegn til nedgang, kanskje helt siden finanskrisen.

Husholdningene er opptatt av å betale ned gjeld og sparer derfor mye, forklarer Aarnes.

— Det bidrar til å holde igjen veksten i økonomien, sier Aarnes.

Men så forventes det å gå bedre:

- Deretter bør det være muligheter for at veksten igjen tar seg opp igjen slik det ser ut i dag. Lavere renter, utsikter til visse lettelser i beskatningen og kredittflyt fra bankene kan norsk økonomi allerede i 2016 være tilbake på mer normale vekstrater, står det i rapporten.

Budskapet fra NHO faller sammen med budskapet Statistisk sentralbyrå (SSB) kom med torsdag i forrige uke. SSB venter at det ventede og fryktede fallet i oljeinvesteringene neste år omtrent blir motsvart av en tilsvarende økning i 2016. Les også:

Frigjøring fra oljen

Bedrifter som leverer til oljesektoren vil merke fallet i investeringene neste år. Men samtidig går NHO langt i år si at lavere oljeinvesteringer neste år frigjør ressurser for resten av økonomien. Det er begrensede ressurer tilgjengelig for investreringer, og det meste har de siste årene blitt investert i oljevirksomhet og boliger.

"Det har imidlerid skjedd på bekostning av investeringer i andre næringer" , skriver NHO. Med andre ord kan lavere oljeinvestreinger føre til at investeringene i andre næringer øker.

Les også:

Flere jobber

NHO anslår at det blir rundt 27.000 nye jobber både i år og neste år. Dette tilsvarer 1 prosent økt sysselsetting hvert år. NHO-bedriftene svarer i spørreundersøkelsen at de vil øke sysselettingen enda mer enn dette, med 1,2 prosent i år og hele 1,6 prosent neste år.

Også i industrien venter bedriftslederne økt sysselsetting i år. Dette er i motsetning til de tre foregående kvartalene da bedriftene forventet færre ansatte. Men bildet i industrien er blandet. Bedriftene vurderer marksedsutsiktene for 2015 som "klart mer negativt" enn for ett kvartal siden.

Nesten hver tredje bedriftsleder i NHO-undersøkelsen svarte at "manglende tilgang på kvalifisert arbeidskraft var en stor utfordring og hindring til vekst."

Bekymringen

Lave investeringer i næringslivet på fastlandet er NHOs største bekymring i et ellers poistivt bilde av de neste par årene. Organisasjonen mener volumet i industriens realinvesteringer har vært fallende siden 2012. Aarnes forteller at det er optimisme i næringene IKT, reiseliv og den del andre tjenesteytende næringer, mens bygg— og anleggsnæringen samt industrien har nedjusterte forventninger.

Anslaget for samlede investeringer i fastlandsøkonomien er på 14 milliarder kroner i 2015. — Det er et veldig lavt tall, det kan jeg forsikre dere om. Antagelig er dette det laveste tallet vi noen gang har hatt for norsk industri, sa Aarnes.

2015-nivået på investeringene er 15 prosent lavere enn i 2012. — Og 2012 hadde et forholdsvis lavt nivå på investeringene.

Men det lyspunkter også her: Flere av lederne svarer nå at de planlegger å øke investeringene. Likevel er det er flertall som svarar at de planlegger å redusere.

Mæland: - Må bedre konkurransekraften

Næringsminister Monica Mæland mener de nye tallene tyder på at situasjonen for NHO-bedriftene er samlet sett ganske god.

— Men det tyder ogsåpå økte utfordringer neste år, ikke minst forventninger til mindre aktivitetinnenfor olje og gass.

Derfor er det viktig å styrke næringslivets konkurransekraft, sier hun.

— Selv om norsknæringsliv på mange måter klarer seg bra, kan vi ikke ta noen hvileskjær. Deter alltid smart å ha flere ben å stå på for å styrke og bidra til et robustnæringsliv.

- Ingen krise

Hun sier at næringslivet skal få bedre rammebetingelser, blant annet gjennom skattelettelser, bedre infrastruktur og satsing på utdanning og forskning.

— Det er ikke snakkom noen krise eller nedbygging av arbeidsplasser i Norge. NHOs undersøkelseindikerer vekst i sysselsettingen både i år og neste år. Det er oppløftende, sier næringsministeren.