Norges Bank spår at nå skjer det alle frykter: Oljeinvesteringene faller 10 prosent neste år etter tre år med svært høy vekst. Norges kraftige vekstmotor hoster.

Dette betyr færre oppdrag til ingeniører, verftsarbeidere og mange andre som leverer til betalingsvillige og byggevillige oljeselskaper. Dette kan spre seg utover i økonomien og true arbeidsplasser og lønnstillegg.

Mange års bekymringer om sårbarhet og oljeavhengighet er i ferd med å bli virkelighet. Likevel er sentralbanksjef Øystein Olsen ganske ubekymret ved inngangen til sommerferien.

— Veksten i norsk økonomi beskriver vi som moderat. Utsiktene fremover er jo positive og lyse med de fleste målestokker gjennom at veksten tar seg opp igjen gradvis til nærmere 3 prosent i 2017, sier han til Aftenposten.

Les også:

Norge til 2017

Han utdyper:

— Ledigheten holder seg lav og inflasjonen holder seg selvfølgelig lav og stabil når vi gjør det vi skal gjøre, sier han.

Med denne egenattesten la Olsen i går frem nye prognoser til 2017.

Det kan bli stillere dager på riggverftet Aker Verdal hvis oljeinvesteringene faller så mye som sentralbanksjef Øystein Olsen spår. Foto: Skaug, Thomas Rasmus

De nye prognosene rikker seg nesten ikke i forhold til det han la frem i mars. Det skjer til tross for at han da trodde på omtrent uendrede oljeinvesteringer, mens han nå tror de vil falle med 10 prosent neste år. Eller omregnet til kroner: 20 milliarder mindre.Dette er basert på oljeselskapenes egen rapportering til Statistisk sentralbyrå.

Styringsrenten holdt Olsen uendretfor 14. gang på rad.

Bedre med mindre olje

Det eneste lille negative er at Olsen nedjusterer veksten i fastlandsøkonomien med 0,25 prosentenheter neste år og i 2016. På noen områder kommer det tvert imot til å gå bedre de to neste årene, sammenlignet med det han spådde i mars. Han spår at ledigheten vil øke mindre, og at øker med bare 6000–7000 personer fra i år til neste år. Deretter blir den stabil før den faller.

I tillegg vil det private forbruket stige litt mer neste år enn tidligere spådd – til tross for at vekstmotoren hoster.

Les også:

Åpner for rentekutt

Norges Bank gir selv et bidrag til at virkningen av lavere oljeinvesteringer blir nær null. Olsen sitter ikke passiv og ser på at ingeniørene får færre oppdrag.

I går svarte han med å varsle at styringsrenten blir holdt uendret ut 2015. Forrige gang spådde han at første renteøkning ville komme neste sommer.

Og ikke bare det: For første gang på lenge nevner han rentekutt som en mulighet i sine nøye utvalgte setninger i pressemeldingen etter styremøtet i banken.

— Det er en bevisst setning som er en del av hovedstyrets vurdering, sier Olsen.

I forlengelsen av dette sier han at det fremover er mer sannsynlig at renten blir satt ned enn at den blir att opp. - Men det mest sannsynlig er at renten blir holdt uendret fremover, sier han.

Utlandet binder Olsen

I tillegg er Norges Bank som vanlig bundet av det som skjer i utlandet. Lavere forventet rente i utlandet bidrar også mye til at Norges Bank nå åpner for rentekutt.

Banken spår at styringsrenten vil øke meget sakte. Gjennomsnittet blir 1,5 prosent i 2015 og 2 prosent i 2017. Økonomene og valutahandlerne ble omtrent enstemmig overrasket over rentebudskapet fra Norges Bank i går. Kronekursen svekket seg kraftig fra 8,17 kroner pr. euro onsdag til 8,31 kroner pr. euro i går. Årsak: Senkede renteforventninger og mindre forventet lønnsomhet av å eie norske kroner.

Både meglerhusene i DNB og Handelsbanken tror Norges Bank er for optimistisk på vegne av norsk økonomi de neste årene.

Les også: