11 milliarder kroner ut av ordreboka, 3,1 milliarder inn og 69 milliarder igjen i beholdning da kvartalet tok slutt. Det er tre sentrale tall fra forretningsområdet Rig Systems i Houston-konsernet National Oilwell Varcos rapport for tredje kvartal 2015. Da dette året tok til, hadde det samme forretningsområdet ganske nøyaktig 100 milliarder kroner i ordrereserve, men synkende kronekurs forstyrrer sammenligningen over tid. (Fædrelandsvennen regner om etter 8,50, red.anm.)

18,3 prosent ned

At ordre— og inntektsboomen er over for denne gang, bekreftes også av inntektstallene. Etter ni måneder av 2015 hadde NOV-konsernet bokført 67,1 milliarder kroner som brutto omsetning innen Rig Systems og Rig Aftermarket, ned 18,3 prosent fra samme periode i fjor.

Den relative lønnsomheten er imidlertid fortsatt imponerende. Driftsresultatet i prosent av omsetningen utgjorde 20,9 prosent per tredje kvartal i år - riktignok litt mindre enn 22 prosent i fjor.

Clay C. Williams, NOV-konsernets definitive toppsjef, varsler at aktivitetsnivået vil falle videre i fjerde kvartal, men at konsernets finansielle styrke gjør at det kan investere i de «ekstraordinære mulighetene som vil resultere av denne nedturen».

Tor Henning Ramfjord sier at nedbemanningen går etter planen. Foto: Arkiv/Reidar Kollstad

Tor Henning Ramfjord, toppsjef for den norske NOV-datteren på Dvergsnes i Kristiansand, som jo utgjør hovedtyngden av konsernets Rig Systems , sier dette per telefon fra Houston:— Oppkjøp? Man vet aldri, men det byr seg jo muligheter alle veier i denne situasjonen. Så jeg ser ikke bort fra at noe kan skje, uten at jeg kan si noe mer konkret. For øvrig er jeg glad for at inntjeningen fortsatt er god. Det viser kvalitet i porteføljen. Men vi må tilpasse kostnadene til markedet, understreker Ramfjord.

Nedbemanning i henhold til plan

Og dermed berører han det faktum at NOV Norway i ferd med å redusere bemanningen med 900 fast ansatte og 600 innleide konsulenter. Planen er at alle de berørte skal ha forlatt organisasjonen før dette året er omme.

— Prosessen går som den skal, og etter plan, sier Ramfjord.

— Du har tidligere ikke utelukket ytterligere kutt. Noen planer om det nå?

— Svaret er det samme som før: Vi kan ikke utelukke muligheten, men har ikke konkrete planer.

— Fred. Olsen Energy har nettopp kansellert byggekontrakten for dypvannsriggen Bollsta Dolphin fra Hyundia-verftet. Skulle riggen ha NOV-utstyr?

— Ja. Vi har levert det vi skal og fått oppgjør i henhold til plan, svarer Tor Henning Ramfjord.

Mer enn halvert

Mandag sank NOV-aksjen litt på New York-børsen da kvartalsrapporten ble offentliggjort.

Omregnet fra dollar var konsernet verd drøye 117 milliarder kroner utover ettermiddagen. Høyeste verdi i løpet av det siste året har vært 244 milliarder kroner, omregnet etter samme dollarkurs.

At NOV har kjøpt tilbake 13 prosent av sine egne aksjer det siste året, har ventelig bidratt til å dempe kursfallet noe.