— Det er en vanskelig situasjon, og en trist og alvorlig dag. Tankene går til de berørte og familiene deres, sier Margrethe Handeland.

Hun har ganske nylig tiltrådt som ordfører for Senterpartiet i Hægebostad kommune. Fredag ble hun informert av ledelsen ved Eiken Mek. Verksted AS om at 31 av de gjenværende ansatte ville få varsel om oppsigelser mandag.

Ved årsskiftet hadde denne hjørnesteinsbedriften i indre Vest-Agder 78 ansatte.

— 15 ansatte har sluttet tidligere i år. 12 ble sagt opp, tre har sluttet ved naturlig avgang, opplyser daglig leder Tor Vegar Gysland i en e-post.

Dersom alle de «nye» 31 også må forlate bedriften, betyr det at bemanningen reduseres med bortimot to tredeler i løpet av 2015. ## Indre Vest-Agder

— Hvor alle de 31 bor, vet jeg ikke, men en stor del av dem er hjemmehørende i Hægebostad og kommunene rundt, konstaterer ordfører Handeland.

- Hva får det å si for kommuneøkonomien?

— Det kan jeg ikke svare på på stående fot, men vi kan nok komme til å merke det ganske godt.

Grunnlagt av Skeie

Eiken Mek. Verksted ble grunnlagt av Bjarne Skeie i 1976. Han vokste selv opp et lite steinkast unna bedriftsanlegget, og eier fortsatt en gård der. Det var en konkurs sent på 1980-tallet, men produksjonen har pågått kontinuerlig i alle år. Da Fædrelandsvennen brakte en større reportasje fra Eiken Mek. Verksted i april 2014, sa daværende, daglige leder Melvin Fåland det slik:

— Folk her oppe i dalstrøkene er flinke til å få det til. De har jo skrudd siden de var bitte små.

National Oilwell Varco, eks. Hydralift, har vært hovedkunde, men slett ikke eneste kunde. NOV-sjef Tor Henning Ramfjord, som selv har stått i kjeledress og testet vinsjer hos Eiken Mek, sa det slik i vår reportasje:

— Vi har brukt Eiken Mek i alle år. Det er godt gjort at de er så konkurransedyktige, med beliggenhet langt inne i landet.

Problemene Eiken Mek. Verksted har kommet oppi, skyldes neppe dårlig utstyr eller mangelfull bygningsmasse. Foto: Arkiv/Rune Øidne Reinertsen

Moderne maskinparkDet er fire avdelinger: sveis, maskinering, overflatebehandling og montering/testing. De siste årene er det investert betydelig i moderne utstyr, pluss at det er satset på å sende fagarbeidere ut på andre oppdrag også. Som Fåland sa det i fjor: «Guttene kan jo utstyret. Og med alt det som er blitt levert de siste årene, er det mye som skal overhales og klasses etter hvert.«

Den gang var det ansatte fra en rekke land: Polen, Romania, Holland, Belgia, Litauen og Tyskland i tillegg til Norge.

Oppdragssvikt

Bildet er fra våren 2014, før oljeprisen stupte og hele olje- og gassektoren skrudde investeringskranene igjen. Det er unektelig et underlig syn med ei svær NOV-kran i skauen langt inne i indre Vest-Agder ... Foto: Arkiv/Rune Øidne Reinertsen

I årsberetningen for 2014 opplyser styret i Eiken Mek. Verksted at bedriften driver med «produksjon etter mottatt tegningsunderlag fra kunder innen mekanisk og hydraulisk utstyr, kjøp og salg av hydraulisk utstyr».I praksis betyr det at Node-bedrifter dominerer på kundelisten. Følgelig er det ingen bombe at bakgrunnen for de omfattende bemanningskuttene er sviktende oppdragstilgang.

«Fallet i oljeprisen fører til færre investeringer og utsettelse av vedlikehold og modifikasjoner», skriver daglig leder Tor Vegar Gysland i en pressemelding.

Optimistisk tillitsvalgt

Kim Reidar Orthe, tillitsvalgt for Fellesforbundet hos Eiken Mek. Verksted, sier dette:

— Vi er alle optimister og håper på en ny opptur, men når det kan skje, er umulig å si. Vi jobber med å komme inn på andre type markeder hele tiden.

Orthe konstaterer at eierne ikke kan gjøre noe med dagens marked.

— Vi er ikke alene om å være i denne situasjonen med nedbemanning. Vi håper altså at det snur, fremholder han.