Daglig leder Melvin Fåland (t.v.) i konsentrert, faglig passiar med Norman Galdal i sveiseavdelingen. Foto: Rune Øidne Reinertsen
Slik ser monterings- og testhallen litt fra oven. Foto: Rune Øidne Reinertsen
Laura Mandalina-Nita er fra Romania og eneste jente blant de produksjonsansatte, mens Sven Helge Lian har mer lokale røtter. Foto: Rune Øidne Reinertsen
Eiken Mek. 2.JPG Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Folk her oppe i dalstrøkene er flinke til å få det til. De har jo skrudd siden de var bitte små, fastslår Melvin Fåland.

Den daglige lederen for Eiken Mekaniske Verksted AS kan skue tilbake på hjørnesteinsbedriftens beste år siden 2008. Så langt i 2014 ser det også bra ut. De 77 ansatte har masse å gjøre, ikke minst for hovedkunden National Oilwell Varco. Når boreteknologigiganten trenger å få ferdig en kran raskt, eller har behov for ekstra flinke fagfolk til å lage noe som ikke er lagd akkurat sånn før, så havner gjerne jobben oppe i Eiken, i stedet for i Polen eller Asia. (Vel å merke prefabrikkeres ofte de største stålkomponentene i Polen.)

— Vi er gode på å snu oss rundt, ja. Fleksible, erklærer Melvin Fåland, helt uten å rødme.

Tyskland og Fjotland

Fædrelandsvennens utsendte tas med på verkstedbesøk. Det er fire avdelinger: sveis, maskinering, overflatebehandling og montering/testing. I maskineringsavdelingen står én flunkende ny maskin til 2,5 mill, like ved er det ryddet plass til en til.

Folk jobber og står i.

— Vi har ansatte fra Polen, Romania, Holland, Belgia, Litauen og Tyskland, forteller driftsleder Rune Eikeland.

— Og Fjotland! supplerer en kar like ved.

Transportutfordring

Oppe i en skråning bak verkstedbygget står en gigantisk NOV-kran montert på Eiken Mek's eget fundament. Den skal testes etter alle kunstens regler før den sendes til sluttkunde et eller annet sted i verden.

— Mye av det dere jobber med, har svære dimensjoner. Hva med transport, Fåland?

— Klart det er en utfordring. Det er ikke få spesialtransporter vi mottar og sender av gårde i løpet av et år. De går gjerne på nattestid, til havn i enten Lyngdal eller Kristiansand. Men vi får til det også. Noen ganger må vi stå med trestokker og løfte kablene som er strukket over veien.

Nysatsing

Eiken Mek. har i alle år levd av å produsere i selve Eiken. Men for å få flere bein å stå på, og følgelig bli mindre sårbar for svingende konjunkturer, satses det nå på å sende fagarbeidere ut på andre oppdrag også.

— Guttene kan jo utstyret. Og med alt det som er blitt levert de siste årene, er det mye som skal overhales og klasses etter hvert. Vi hadde nettopp fire mann på et hasteoppdrag til Haugesund og fikk strålende tilbakemelding på jobben. Her er de vant til å se løsninger, ikke problemer, fremholder Fåland.

Nær nabo

I samme bygg som Melvin Fåland og andre har kontor, holder også Enerquip AS til. Det er en teknologibedrift med sju ansatte og utspring i Eiken Mek. Enerquip tilbyr utstyr som renser vanninntaket på kraftanlegg, slik at ikke fremmedlegemer skal havne i turbinene.

— At de sitter her, beriker miljøet. Dessuten produserer vi for dem; selv jobber de med produktutvikling, salg og administrasjon, forteller Melvin Fåland.

- Brukt dem i alle år

— Vi har brukt Eiken Mek. i alle år. Det er godt gjort at de er så konkurransedyktige, med beliggenhet langt inne i landet, sier administrerende direktør Tor Henning Ramfjord i National Oilwell Varco Norway.

Ramfjord forteller at han selv drev med testing av Hydralift-vinsjer i Eiken på 1990-tallet.

— Jeg holdt på i kjeledress inne i lokalene og så med selvsyn hvor praktiske og løsningsorienterte de er der oppe. De får det til, simpelthen. Så de har funnet sin nisje, og etter hvert har de fått en flott maskinpark som bidrar ytterligere til det kvalitetsnivået som i siste instans er avgjørende for at vi bruker dem. Ellers er det jo det å si at både de og andre, mekaniske verksteder vi benytter ofte, er blitt godt kjent med utstyret vårt opp gjennom årene.

Et artig rakettminne

— Jeg begynte å jobbe her samtidig med at grunnarbeidene tok til, sommeren 1976. I januar året etter begynte vi å produsere, minnes Kjell Skeie (54).

Den som dro i gang Eiken Mekaniske Verksted, var bygdas store sønn Bjarne Skeie - selv oppvokst et lite steinkast unna bedriftsanlegget.

— Det var en konkurs sent på 1980-tallet, men produksjonen har pågått kontinuerlig. Selv har jeg vært permittert én dag i løpet av alle disse årene, forteller Kjell Skeie (ikke i slekt med Bjarne).

— En god historie?

— He-he, jeg husker en rakettustytingsrampe vi lagde for Andøya Rakettskytefelt. Den ble brukt i 1995, da en rakett kom litt på avveie og russerne gjorde seg klare til å skyte ut sine egne atomvåpen. Men heldigvis startet ikke tredje verdenskrig, og rampen var fin, den!

Nye eiere

— Vårt utgangspunkt er at vi ønsker å videreutvikle bedriften, på både eksisterende og nye forretningsområder, sier Espen Aubert. Han er daglig leder i osloselskapet Daimyo AS, som er én av tre nye eiere i Eiken Mekaniske Verksted AS. Gjennom nyopprettede Eiken Industrier AS eies nå hjørnesteinsbedriften av Daimyo, Anders Ombustvedt fra Bærum og Jan Erik Hadeland fra Finsland.

Det var i august 2008 at Strata Marine & Offshore AS kjøpte Eiken Mek., som da var på vei inn i en krevende fase. Dominerende eier i Strata er velkjente Øystein Stray Spetalen.

— Han pleier å ville gjøre god butikk. Hva fikk han for aksjene, Espen Aubert?

— Vi ble enige. Nå er poenget å videreutvikle bedriften. Blant annet tenker vi å satse tyngre på rehabiliteringsmarkedet. Senest tirsdag var jeg i Eiken.