Frank Amundlien, partner i lederrekrutteringsbyrået SelectionPartner, peker på at det er vesentlig flere annonserte stillinger i Agder nå enn det var i fjor. Foto: Fotobestilling FVN
frank2.jpg Foto: Fotobestilling FVN
Kjetil Pedersen, regiondirektør Syd-Vest i Manpower. Foto: Fotobestilling FVN
Annonserte stillinger - graf 1.ai
ledighetsannonser.JPG
T.v. i trioen står Hilde Buene Mjaaland, deretter Hans-Erik Ramsdal og Wenche D. Andreassen. Mjaaland og Andreassen arbeider begge i bedriftsmarkedsavdelingen hos NorgesEnergi, Ramsdal er adm.dir. Damen med ryggen til er Lillian Isaksen, helt t.v.i bildet titter Susanne Koster fram bak en skjerm. Foto: Jon Anders Skau
Avdelingsdirektør Per Lund i Nav Vest-Agder kan nesten ikke tro det han ser. Ledigheten stiger nesten ikke, masseoppsigelsene i oljeservicesektoren til tross. Foto: Kjartan Bjelland

— Mediene tegner et lite nyansert bilde av et helgrått arbeidsmarked. Nedbemanning og oppsigelser får veldig mye spalteplass. Det påvirker folk til å tro at det er et svært negativt jobbmarked, sier Frank Amundlien, partner i lederrekrutteringsbyrået SelectionPartner.

Frank Amundlien, partner i lederrekrutteringsbyrået SelectionPartner, peker på at det er vesentlig flere annonserte stillinger i Agder nå enn det var i fjor. Foto: Fotobestilling FVN

Men ifølge Amundlien er jobbmarkedet langt fra bare negativt. For hvis man ser på antall annonserte stillinger, så er det faktisk lysere enn på lenge.— Ja, jeg vil si at det er et brennhett jobbmarked nå. For faktum er at det er vesentlig flere annonserte stillinger nå enn det var i fjor, sier han og viser til ferske tall fra Finn.no. De viser at det i år er gjennomsnittlig 706 ledige stillinger på Agder. I fjor var det 567. På landsbasis var det 13.300 annonserte stillinger i 2015, mens årets snitt viser nær 16.000.

— Med andre ord, vi har et voldsomt trykk i markedet. Ikke minst gjelder det på Sørlandet med en foreløpig vekst på nesten 25 prosent, sier Amundlien.

De siste ledighetstallene viste også at det er færre arbeidsledige i landsdelen enn ved inngangen på året.

Lite konjunkturutsatt

Én av bedriftene som bidrar til det høye antallet stillingsannonser er NorgesEnergi som skal ansette fem nye medarbeidere i disse dager. Snart trengs enda flere.

— Det markedet vi opererer i, er ikke veldig konjunkturutsatt. Folk må ha strøm, konstaterer administrerende direktør Hans-Erik Ramsdal i Hafslund-eide NorgesEnergi AS i Kristiansand.

Han har fem ledige stillinger som skal besettes:

— Tre markedsrelaterte stillinger i bedriftsmarkedet. De som ansattes der, skal jobbe med kundebehandling og -rådgivning. Så har vi én kundebehandlerstilling i privatmarkedet og én fagstilling på digitalt salg. Den krever dyp, digital forståelse, forteller Ramsdal.

T.v. i trioen står Hilde Buene Mjaaland, deretter Hans-Erik Ramsdal og Wenche D. Andreassen. Mjaaland og Andreassen arbeider begge i bedriftsmarkedsavdelingen hos NorgesEnergi, Ramsdal er adm.dir. Damen med ryggen til er Lillian Isaksen, helt t.v.i bildet titter Susanne Koster fram bak en skjerm. Foto: Jon Anders Skau

Opplever vekstAt det er litt turnover i en bedrift med 100 ansatte, ser han som naturlig. Men hovedforklaringen på fem ledige stillinger er en annen:

— Vi opplever vekst og utvikling. I vår bransje skjer det mye som skaper behov for utviklingsarbeid og nye forretningsmodeller. Tenk bare på det med solceller og «plusskunder», altså at folk også kan levere strøm inn i nettet, i stedet for bare å hente ut. Dessuten må vi følge med på stadige endringer i regulatoriske forhold, sier Hans-Erik Ramsdal.

Det betyr at de fem ledige stillingene ikke er de siste NorgesEnergi går ut med.

- Det kommer flere, ja, sier Ramsdal.

ledighetsannonser.JPG

— Flere muligheter enn på lengeOgså NAVs tall forteller om et arbeidsmarked i vekst. For deres statistikker fra Vest-Agder viser at det fra januar 2015 til januar 2016 har vært en 34 prosents økning i stillingsmarkedet. I Aust-Agder er tilsvarende økning på 17 prosent.

Et søk på Finn.no, viser blant annet at det på Agder er 40 ledige stillinger innen bransjene bygg og anlegg, 26 innen helse og omsorg og 22 innen industri og produksjon.

— Det er mange år siden vi har hatt en så god start på året som vi har på Sørlandet nå. Og det betyr at de som faktisk har mistet jobben sin, eller som har planer om å finne seg en ny, har flere muligheter enn på lenge, sier Amundlien og poengterer at veksten gjelder mest for markedet generelt - og i mindre grad for lederstillinger.

Mange av de stillingene som har pleid å fylle annonsene i stillingsmarkedet, har vært innen olje- og gassindustrien. I dag finnes disse knapt. Men likevel har totalen gått opp.

- Overraskende mye ledig

Han innrømmer at det er uventet at det er så mange ledige jobber. For det som skjer i olje- og gassindustrien, er reelt og påvirker jobbmarkedet.

— Og mange av de stillingene som har pleid å fylle annonsene i stillingsmarkedet, har vært innen olje- og gassindustrien. I dag finnes disse knapt. Men likevel har totalen gått opp.

Han synes det er viktig å få frem at nedbemanninger bare er en del av fasiten i den store sammenhengen. Antall ledige stillinger bør komme tydeligere frem. Han viser til SelectionPartners ferske jobb-baromenter, hvor størstedelen av de 500 spurte fortalte at de mente jobbmarkedet var langt dårligere enn i fjor.

— Nesten ingen svarte at de trodde det var flere eller samme antall ledige jobber i år. De fleste mente utsiktene var dårlige, og at de kom til å bli verre. Dette tyder på at folk flest kan ha latt seg lede til å tro at arbeidsmarkedet er helsvart, mens det i virkeligheten er nyansert - og med mange lyspunkter, sier han.

- Et differensiert bilde

Kjetil Pedersen, regiondirektør Syd-Vest i Manpower sier at deres undersøkelser viser at regionens bedrifter ikke er spesielt positive til bemanningssituasjon fremover.

Kjetil Pedersen, regiondirektør Syd-Vest i Manpower. Foto: Fotobestilling FVN

— Men når det er sagt, så kan jeg være helt enig med Amundlien at det ikke er et helsvart arbeidsmarked, for det er mange ledige jobber der ute, sier Pedersen. Han mener jobbmarkedet er differensiert. Det meste som er relatert til olje- og gassindustrien opplever bråstopp. Deriblant en rekke lokale underleverandører.

— Men samtidig, det er andre næringer hvor det går veldig bra for tida, og der merker vi at det oppbemannes, forteller han og eksemplifiserer med næringer innen eksportindustri. De nyter godt av at krona står svakt.

Han får støtte av Amundlien, som mener at fastlandssørlandet er i vinden. Han trekker frem den lokale prosessindustrien.

— Og i tillegg til valutaeffekten, har Eyde-bedriftene lenge hatt et tydelig fokus på kontinuerlig forbedring, sier han og fortsetter:

— Samtidig er det flott å se at entreprenørvinden på Sørlandet er merkbar - med aktører som Næringsforeningen, Innoventus og CoWorx som gode drivere.

For mange er det selvsagt tøffe tider med oppsigelser og nedbemanninger. Men det gjelder å sette ting i perspektiv, for totalt vil jeg si at vi ikke er satt lenger tilbake enn til ca 2008, og vi levde greit da også.

Suger opp kompetanse

Pedersen opplever at det har blitt et større trykk på salgsledere.

— Markedene er i endring og mange bedrifter opplever et mer krevende marked med økt konkurranse og press på marginene. Dette fører igjen til behov for ledere med erfaring fra transformasjonsledelse og styrking av salgsressursene, forklarer han og legger til at til tross for at mange har mistet jobbene sine i olje- og gassindustrien, er det likevel slik at arbeidsmarkedet absorberer mange av dem som blir ledige. Bemanningsbyråene jobber fortløpende med å flytte nedbemannede arbeidere over til andre bransjer med store behov.

— For mange er det selvsagt tøffe tider med oppsigelser og nedbemanninger. Men det gjelder å sette ting i perspektiv, for totalt vil jeg si at vi ikke er satt lenger tilbake enn til ca 2008, og vi levde greit da også, sier Pedersen.

Nav: - Nesten ikke krusninger i arbeidsmarkedet

Andre deler av arbeidsmarkedet synes å fange opp de som mister jobbene i oljeservice.

Avdelingsdirektør Per Lund i Nav Vest-Agder kan nesten ikke tro det han ser. Ledigheten stiger nesten ikke, masseoppsigelsene i oljeservicesektoren til tross. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi holder pusten og lurer på om dette kan fortsette. Det har vært 5000 oppsigelser og permitteringer innen oljerelatert virksomhet i Vest-Agder, men i arbeidsmarkedet er det nesten ikke krusninger. Nettopp i dag kom nye tall som viser at innen området ingeniørfag, ikt og industri økte ledigheten med sju personer fra februar til mars, sier avdelingsdirektør Per Lund i Nav Vest-Agder.Han konstaterer følgelig at arbeidsmarkedet er i langt bedre stand enn mange tror.

— Ja, Vest-Agder har landets tredje høyeste ledighet, men nivået er fortsatt moderat. Det vi ser, er at mange av de som mister jobbene sine i oljeservicebedrifter, finner seg nytt arbeid i oppsigelsestiden. De havner aldri på dagpenger. Inntrykket bekreftes av tallet på utlyste stillinger i avisene; det ligger på 2013-nivå - selv om vi vet at en del arbeidsgivere har gått over til andre kunngjøringskanaler siden den gang.

Det betyr ikke at alt er fryd og gammen.

— Vi bekymrer oss for ungdommen og de gruppene av utlendinger som ikke har funksjonelle norskkunnskaper, eksempelvis polakker som kun snakker polsk. Men de som er ressurssterke og har formalkompetansen på plass, finner seg altså jobb, fastslår avdelingsdirektør Per Lund.

Fædrelandsvennen er i samme Schibsted-konsern som Finn.no.