Anne-Grete Ellingsen sier det ligger mye spennende innovasjon i olje- og offshorebransjen de neste årene. Hun mener studentene bør tenke bredt, og at de må vite at kompetansen kan brukes innen mange fagfelt. Foto: Heida Gudmundsdottir
Mange studenter på Karrieredagen. Temaet var blant annet innovasjon. Foto: Heida Gudmundsdottir
NextGenTel-gründer Trond Erik Bognø. Foto: Heida Gudmundsdottir

GRIMSTAD: — Jobbmarkedet går opp og ned. Det trenger ikke å være nede når vi går ut av skolen, sier Kristian Henriksen under Karrieredagen på UiA i Grimstad onsdag.

— Dessuten kan studiet vårt brukes på flere områder, supplerer studiekamerat Sondre Bø. De studerer mekatronikk, et studie som har blitt løftet fram av olje- og offshorebransjen på Sørlandet. Mekatronikk er blitt kalt et olje- og offshorestudie og var lenge en sikker vei inn til de store leverandørene i bransjen som National Oilwell Varco og MH Wirth. De er for tiden mer opptatt av å sende folk ut, enn å ta inn nye.

Ny kompetanse

Anne-Grete Ellingsen er administrerende direktør i NCE Node, klyngen av olje- og offshoreleverandører på Sørlandet. Hun mener studentene ikke trenger å engste seg.

— Dette vil snu. Vi skal skape gode produkter som kan leveres til en bransje som vil leve godt med en oljepris på 50-60 dollar fatet, dit vi tror den kommer opp i løpet av 2016/2017. Da trenger vi en annen type kompetanse, i tillegg til den som finnes i dag. Til det trenger vi de som utdannes i dag, sier Ellingsen.

Anne-Grete Ellingsen sier det ligger mye spennende innovasjon i olje- og offshorebransjen de neste årene. Hun mener studentene bør tenke bredt, og at de må vite at kompetansen kan brukes innen mange fagfelt. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Så til de som tror disse utdanner seg til ledighet vil du si?

— At det er en helt absurd tanke. Teknologien er ikke bra bare for olje og gass, men også for fornybar energi, sa Ellingsen. Hun nevnte at Node-bedriftene Mac Gregor og Umoe leverer utstyr til offshorevindmøller.

— Vi kan være en del av det grønne skiftet, sier Ellingsen. Hun sier norsk gass trengs for å erstatte kull fra kontinentet.

- Sats på bredde

I foredraget sitt la Ellingsen vekt på at studentene måtte tenke på bredde, og at mekatronikk var et bredt og godt ingeniørstudium. Videre pekte hun på at både olje- og offshorebransjen og andre bransjer trengte stor innovasjon de neste årene.

— Sats på bredde. Kombiner teknologi og økonomi, sa hun.

Ellingsen sa også at det ikke var helt svart. Nymo i Grimstad er et eksempel på at man fortsatt kan vinne store kontrakter.

Sats på bredde. Kombiner teknologi og økonomi

Hun fortalte at offshorebransjen står foran store omveltninger innen standardisering, automatisering, robotisering og digitalisering.

— Vi må kutte kostnader. Vi skal opp igjen, men ikke nødvendigvis på det samme bemanningsnivået. I prinsippet kan vi nå styre kraner og hele boreprosessen fra land. I det øyeblikk vi gjennomfører det, vil vi ligge langt foran andre teknologisk. Det vil bli både billigere og sikrere, sier Ellingsen.

Inspirert

Mekatronikkstudentene ble inspirert.

Sondre Bø kom fra oljefylket Rogaland for å studere i Grimstad i høst. Da tenkte han at det var olje- og offshore som var bransjen han skulle inn i. Nå er han ikke sikker lenger.

— Vi får en tverrfaglig kompetanse. Mekatronikk er et bredt studie som vi kan bruke til mye, mener han.

Innovasjon

— Ikke frykt for fremtiden. Gled dere til fremtiden!

Nextgentel-gründer Trond Erik Bognø fant det på sin plass å oppmuntre studentene under sitt foredrag på UiA under Karrierdagen onsdag. Sammen med fem kompanjonger bygde han opp bredbåndselskapet Nextgentel fra tre ansatte i 2000 til 280 ansatte og 850 millioner i omsetning i 2006.

NextGenTel-gründer Trond Erik Bognø. Foto: Heida Gudmundsdottir

Han fortalte om en tid som krevde mye men ga mye igjen. Han mener dagens tider i oljebransjen kan minne om tiden rundt 2000 for it-bransjen.

Ikke frykt for fremtiden. Gled dere til fremtiden!

— Alle investorer rømte, men vi mente at vår teknologi og vår idé om alltid på til en fast pris var god, sa Bognø.

Både Bognø og Niva-direktør James D. Berg, som holdt Karrieredagens første foredrag, sa at man kan lære mye av feil.

— Reis deg etter nederlag. Plukk opp nye ideer. Det var dette Steve Jobs gjorde etter at han fikk sparken fra Apple i 1985, sa Berg.

Mange studenter på Karrieredagen. Temaet var blant annet innovasjon. Foto: Heida Gudmundsdottir