— Det kommer færre inn til oss og går flere ut, sier en fornøyd avdelingsdirektør i NAV Vest-Agder, Per Lund, til Fædrelandsvennen.

Han kunne fredag notere seg for en nedgang i antall arbeidsledige i Vest-Agder på 232 personer fra måneden før. I februar var dermed 3714 personer, eller 4,0 prosent av arbeidsstokken i fylket, registrert som helt ledige.

— Det er positivt at vi har et arbeidsmarked som fremdeles ser ut til å fungere. Halvparten av nedgang skyldes at vi har flere på tiltak, nærmere bestemt 118 personer. Likevel er det altså 100 færre arbeidsledige denne måneden enn måneden før, sier Lund.

- Flinke til å få seg jobb

Og mye av årsaken skyldes at oppsagte fra oljeleverandørindustrien er flinke til å få seg jobb.

Per Lund, avdelingsdirektør i NAV Vest-Agder. Foto: Kjartan Bjelland

— Oppsigelsesvarslene fra oljeleverandørindustrien har skremt oss, men så viser det seg at mange av de som sies opp ordner seg jobb i oppsigelsestida og registreres ikke hos oss i det hele tatt, forteller avdelingsdirektøren. - Hvor går de hen?

— Det har vi ikke noen god oversikt over, men mange går tilbake til sitt opprinnelige yrke, noen starter som gründere mens andre pendler eller flytter på seg.

- Er arbeidsledighetstoppen nådd?

— Det er jeg veldig usikker på, men foreløpig holder vi pusten og ser det an, svarer Lund, og legger til at det er en trend at arbeidsledighetstallene faller fra januar til februar.

NOV, her representert ved hovedkontoret på Dvergsnes, har mer enn halvert arbeidsstokken på snaut et år. Likevel sier seniorrådgiver Arild Vangstad i NAV Kristiansand at oljebremsen og ledighetsbølgen har hatt en mindre effekt enn fryktet på arbeidsledighetstallene. Foto: Richard Nodeland

115 færre ledige i Kristiansand

Kristiansand er kommunen med den høyeste andelen av arbeidsledige i fylket. 2034 personer er registrert helt arbeidsledige, noe som utgjør 4,4 prosent av arbeidsstyrken. Arbeidsledigheten faller imidlertid også i Sørlandets hovedstad, da 4,7 prosent var registrert arbeidsledige i årets første måned. Det tilsvarer en nedgang på 115 personer.

— Mot det vi har forventet, opplever vi en nedgang i ledigheten. Oljebremsen og ledighetsbølgen har hatt en mindre effekt på arbeidsledighetstallene enn fryktet, sier seniorrådgiver Arild Vangstad i NAV Kristiansand.

Som Lund viser han til at folk har snudd seg rundt og tatt jobb andre steder i landet eller startet opp for seg selv. Flere utenlandske ingeniører har også vendt hjem.

Stiller krav

— NAV har også stilt krav til de som er ledige gjennom blant annet gruppeinnkallinger, krav om jobblogg og individuelle samtaler. Vi har også utfordret de som kan flytte på seg, både fysisk og kompetansemessig, sier Vangstad, og legger til at sørlendingene ser ut til å ha endret holdningen til det å flytte på seg.

Etter Kristiansand er det Søgne og Vennesla som har høyest arbeidsledighet i fylket med henholdsvis 4,3 og 4,2 prosent arbeidsledige. I motsatt ende av tabellen finner vi Sirdal med kun 1 prosent arbeidsledige.

Froland høyest arbeidsledighet i øst

I Aust-Agder er 2568 personer registrert som ledige, og også her er det en nedgang fra måneden før, nærmere bestemt 145 personer.

I Aust-Agder er det Froland med 5,7 prosent arbeidsledige som er kommunen med høyest arbeidsledighet. Arendal og Grimstad har begge 4,8 prosent arbeidsledige, mens Lillesand har 2,9 prosent ledighet. Færrest arbeidsledige er det i Valle, med kun 1,3 prosent helt ledige.

Nedgang også nasjonalt

Sammenlignet med februar i fjor økte imidlertid ledigheten både i Aust- og Vest-Agder med henholdsvis 410 og 670 helt ledige personer.

Januar hadde det høyeste antallet registrerte arbeidsledige de siste ti årene, med 93.284 helt ledige på landsbasis. I februar var tallet falt til 90.903 helt ledige.