Det kom frem da Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem konsumprisindeksen i dag.

Den viser at prisene falt 0,3 prosent fra juli til august. Lavere priser på matvarer, møbler og klær bidro mest til nedgangen.

Tolvmånedersendringen i KPI var 2,1 prosent i august 2014, ned 0,1 prosentpoeng fra juli.

For mat var

Matprisene ble heftig debattert da SSB la frem tallene forrige måned. Da viste det seg at vi ikke hadde hatt større øking i matprisene på en enkeltmåned de siste 30 årene.

Matkjedeneble kalt inn på teppet til landbruks— og matminister Sylvi Listhaug (Frp) for å forklare seg. Også store leverandører måtte forklare den voldsomme prisøkningen.

Matprisene mer ned enn gjennomsnittet

Nå viser det seg at matprisene har sunket igjen. SSB skriver at prisene på matvarer gikk som vanlig ned fra juli til august, på grunn av tilbudskampanjer og sesongmessige svingninger.

Tidligere landbruksminister og nå Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kalte Listhaugs opprydning i etterkant av SSBs offentliggjøring for et gedigent PR-show og forventet at prisene skulle falle denne måneden. Sjeføkonom Steinar Juel sa til Aftenposten tidligere i høst at Listhaugs utspill kun er en avledningsmanøver, for å flytte oppmerksomheten fra egen maktesløshet.

I år var prisfallet 1,3 prosent, litt mer enn gjennomsnittet de siste fem årene for denne perioden.

De fleste undergruppene hadde prisnedganger, gruppene friske grønnsaker og pasta hadde størst nedgang.

Dyrere matvarer siste 12 måneder

Prisene i Norge økte med 2,1 prosent fra august 2013 til august 2014. SSB trekker frem at prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer økte 2,8 prosent i denne perioden.

Det var særlig økte priser på frisk frukt, fersk og frossen fisk, friske grønnsaker og mineralvann og brus som bidro til oppgangen. De største prosentvise prisøkningene ble målt for gruppene smør, egg og kaffe, skriver byrået.

Forventet, mener Virke

Ingvill Størksen, direktør for dagligvare i Virke, er ikke overrasket over utviklingen.

— Prisnedgangen på matvarer fra juli til august er som forventet. Det prishoppet vi så i juli var et resultat av at nordmenn koste seg med grillmat i det fine været, sier Ingvill Størksen.

Hun mener at man må se på prisutvikling over en lengre periode, da kommer naturlige sesongvariasjoner med og vi får hele bildet.

— Det er helt vanlig at prisene faller igjen ved skolestart, sier Størksen.