975e196f26926444c8b0511c3d1b9323.jpg

— Leverandørene har også en del av skylden, men vi presser også prisene opp. Vi er klare på at også vi i dagligvarebransjen har en del av skylden for at prisene på mat har gått opp, sier Bjørn Takle Friis, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Ica Norge.

At matvarepriser øker, er noe Camilla Tan og Anders Aanerud merker.

- For eksempel kostet en halvliter cola 10 kroner før, nå er den oppe i 20. Da blir det mindre coladrikking, sier Aanerud.

Paret er på handletur på Ica i Sandaker. De forteller at de ikke legger så mye merke til prisendringer på de dagligdagse varene, men på varene de kjøper sjeldnere.

Tan har nylig studert i Storbritannia, hvor hun som student følte hun kunne kjøpe nærmest hva hun ville i matvarebutikkene.

- Det var en drastisk overgang å komme til Norge, hvor prisnivået er så mye høyere, sier hun.

Kalt inn på teppet

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) har kalt de fire store dagligvarekjedene inn på teppet etter det ble kjent at matvareprisene økte overraskende mye i juli.

Ica har imidlertid ingen planer om å møte opp på ministerens kontor fredag formiddag. I stedet har de valgt å sende et brev hvor de gir uttrykk for sine synspunkter. Aftenposten har sett brevet som er signert administrerende direktør Thorbjørn Theie.

Der heter det at «også vi i detaljistleddet har skyld i prisøkningen».

Bjørn Takle Friis, Ica Norge.

— Vi har ikke muligheten til å prioritere møtet, sier Friis. - Det høres litt underlig ut at dere ikke har tid til å møte statsråden. Ligger det noe annet bak?

— Nei, det er tiden. Vi føler ikke at vi har noe mer å komme med enn det vi skriver i brevet. De med makten i bransjen får heller være der.

- Så dere har ingen tro på at dere kan bidra i positiv retning ved å stille opp?

— Nei, vi har ikke det. Vi er ingen maktfaktor, sier Friis.

Skylder på Rema

I brevet til Listhaug argumenterer Ica for at de økte prisene skyldes mangel på konkurranser i markedet og at situasjonen kan bedres ved å sørge for at Ica får bedre innkjøpsbetingelser.

Den svenskeide dagligvarekjeden inngikk en samarbeidsavtale med Norgesgruppen om innkjøp i januar 2013, men denne avtalen ble stanset av Konkurransetilsynet i februar dette året.

Thorbjørn Theie og Ica finner ikke tid til å være med på fredagens møte med landbruks- og matminister Sylvi Listhaug. Foto: Solum, Stian Lysberg

— Vi i Ica har ikke mulighet til å konkurrere på pris på grunn av dårligere innkjøpsbetingelser enn de andre. Vi må bare følge etter de andre, og det er Rema 1000 som prisleder som styrer prisene. Hvis vi hadde hatt de samme betingelsene som de store, ville konkurransen ha vært større, og prisene lavere, sier Friis.

Peker på NorgesGruppen

— Siden 2010 har det vært en svært lav prisvekst på matvarer i Norge. Våre egne tall gjenspeiler ikke den prisveksten som Statistisk sentralbyrå melder for hele bransjen. Noe som tyder på at det er andre kjeder som har hatt en høyere prisvekst enn Rema 1000. Vi synes det er for enkelt å kun angripe dagligvarekjedene og de hardtarbeidende kjøpmennene som er selvstendig næringsdrivende over hele landet, skriver direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Rema, Mette Fossum Beyer, i en e-post til Aftenposten.

Hun fnyser av at Ica nedtoner sin egen makt og av at de hevder Rema er kjeden som styrer prisene på den norske maten.

Sylvi Listhaug gikk til frontalangrep på Ole Robert Reitan og Rema under en debatt om matvarepriser i Arendal onsdag. Foto: Schrøder, Tor Erik

— Ica er ingen liten aktør i Norden, de omtaler seg selv som ett av «Nordens ledende detaljhandelsforetak». Hvis de med makten skulle være til stede, så var det kun NorgesGruppen som skulle møte opp. NorgesGruppen har størst innkjøpsmakt i Norge, både i forhold til dagligvare og storhusholdning, skriver Fossum Beyer, og varsler samtidig at Rema i motsetning til Ica stiller opp på dagens møte hos Listhaug.Det gjør også Coop og den største av alle dagligvareaktørene, NorgesGruppen. Sistnevnte hadde i 2013 en markedsandel på omtrent 40 prosent, mens Rema og Coop hadde omtrent 23 prosent hver. Ica hadde drøyt 11 prosent.

Tjener normalt mer i juli

— Vi tror alle grupperingene har makt, også våre ærede konkurrenter i Rema som i mange år har vært en vekstvinner. Vi tror også at man ikke blir målt på hvor mye makt man har, men hvordan denne makten utøves, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i NorgesGruppen, Per Roskifte, som ser frem til fredagens møte med statsråden.

— Vi har god erfaring med å legge frem våre synspunkter og ser frem til møtet. Det har oppstått et forklaringsbehov og vi har nå gått grundig inn i dette, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen, Per Roskifte.

Han opplyser at dagligvaregiganten er enig med Listhaug i at det «ikke er noen grunn til å skylde på bonden», men at bakgrunnen for prisøkningen på mat er «sammensatt».

Per Roskifte, NorgesGruppen.

— Prisøkning hos våre leverandører er en del av bildet. Samtidig er juli normalt et «hvileskjær» på priskonkurranse, det er ikke samme aktivitet og like mange kampanjer denne måneden. Dette skaper isolert sett noe høyere marginer i dagligvarebransjen. I august begynner det på igjen, og da har prisene normalt stabilisert seg eller til og med gått ned, sier Roskifte, og legger til:- Man kan ikke konkludere om prisutviklingen i bransjen basert på en måned.

Roskifte benekter at noen få aktører dikterer prisene på mat i Norge.

— At vi følger hverandre tett på pris er et bevis på at det er sterk konkurranse og pris er det viktigste vi konkurrerer på, sier han.

Aftenposten har også vært i kontakt med Coop. De bekrefter at de deltar på møte fredag,men vil ikke kommentere hva de mener om årsakene til prisoppgangen før møtet med Listhaug.

Landbruks- og matdepartementet sier til Aftenposten at Sylvi Listhaug ikke har mulighet til å kommentere saken torsdag.