Matprisene steg med 3,2 prosent fra juni til juli – langt mer enn hva som var forventet på forhånd. Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) gikk rett i strupen på norske matkjeder «som tjener seg søkkrike på norske kunder».

Hun svarte med å kalle matkjedene inn til møte i Landbruksdepartementet.

– Dette er en koseprat hos statsråden. I realiteten betyr det å bli kalt inn på teppet ingenting, sier Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea Markets.

Torsdag er det de store leverandørene som er innkalt på teppet hos statsråden for å forklare prisøkningen. Førstemann inn klokken 11 var Nortura, så følger Tine, Orkla, Bama og Rema Industrier på løpende bånd.

– Bruker møter til å avlede oppmerksomheten

I Dagens Næringsliv skriver Juel at møtene brukes til å «avlede oppmerksomheten fra egen maktesløshet til å gjøre noe med et håpløst reguleringsregime, samtidig som man gir velgerne inntrykk av at skapet settes på plass».

– Utspillene viser at Listhaug er handlingslammet. Det er ikke så mange som tar dem alvorlig, men hun må late som hun gjør noe. Det er pr-rådgiveren som stiger frem, sier Juel til Aftenposten.

Krever gjennomgang

I torsdagens VG krever Listhaug en «full gjennomgang med bransjen».

Bakgrunnen er at Landbruksdepartementet har sammenlignet prisene på importerte produkter i Norge og Sverige som er tollfrie i begge land.

Prisene på matvarer ved Nordby Supermarked utenfor Strömstad er sammenlignet med prisene til de fire billigste dagligvarekjedene i Norge, skriver VG.

Matpristesten viser at flere av varene er både to og tre ganger så dyre i Norge som i Sverige. Overfor VG beskriver Listhaug situasjonen som «uholdbar».

– Tar høyere pris i Norge

Juel sier prisforskjellene på varer uten toll trolig skyldes det generelt høye prisnivået på matvarer i Norge.

– Utenlandske kjeder vet at maten er dyr i Norge og tar en høyere pris når de selger til Norge enn til andre land. Men det stemmer nok også at den høye maktkonsentrasjon på kjedenivå i Norge er av betydning, sier sjeføkonomen.

Tro på julenissen

Han er klar på hva som kreves for å få til en betydelig reduksjon i norske matpriser.

– Importvernet må kuttes kraftig. Det er det aller viktigste. Å tro at man kan gjennomregulere landbruket og samtidig ha lave matpriser og høy konkurranse, er som å tro på julenissen, sier Juel.

– Hva bør Listhaug gjøre?

– Det trengs store endringer i landbrukspolitikken, men hverken landbruket, produsentene eller flertallet på Stortinget ønsker dette. Listhaug kunne imidlertid vært ærlig på at dersom man vil ha en betydelig endring i matprisene, må det gjøres noe med hele landbrukspolitikken, sier Juel.

Aftenposten har bedt om kommentar fra Landbruksdepartementet, men forespørselen er foreløpig ikke blitt besvart.