— John G. Bernander tok nok litt hardt i når han sa det var all-time high for prosessindustrien, men det er absolutt positive utsikter for prosessindustrien, sier daglig leder i Eyde-nettverket, Helene Fladmark.

Nevnte Bernander uttalte nemlig til Fædrelandsvennen under fremleggelsen av Konjunkturbarometeret onsdag at det hadde vært underkommunisert hvor ufattelig bra det faktisk går for Eyde-bedriftene.

Postive valutaendringer

— Når oljeprisen faller fører det til valutaendringer som er positive for alle våre bedrifter som er sterkt eksponert for kronekursen.

En av dem er Glencore Nikkelverk i Kristiansand.

Les også:

— Dobbelt opp

Administrerende direktør ved Glencore Nikkelverk, Øivind Stenstad. Foto: Kjartan Bjelland

— Nikkeldivisjonen vår har inntekter i dollar og utgifter i kroner så vi får det dobbelt opp. Det er klart det gir utslag når man nå får 7,7 kroner per dollar mot under 6 kroner ved inngangen til 2014, sier administrerende direktør ved Glencore Nikkelverk, Øivind Stenstad.

Fordeler

Eyde-lederen viser også til optimisme i forhold til prisene på metaller.

— Det begynner å komme positive signaler også her. I tillegg vil jo lavere oljepris globalt føre til oppsving i økonomien generelt, som igjen kan virke positivt på etterspørselen etter prosessindustriens produkter, mener Fladmark.

Hos Nikkelverket meldes det om stor variasjon i nikkelprisene i løpet av 2014, men totalt sett en oppgang gjennom året på 8 prosent.

... og ulemper

Stenstad ønsker likevel å påpeke at det ikke bare er positiv aspekter ved et oljeprisfall for nikkelverket.

— Aktiviteten i den sektoren vil mest sannsynlig gå ned, som også vil merkes av oss da det brukes mye metaller i oljeindustrien.

- Full kapasitetsutnyttelse

2015 ser likevel alt annet enn mørkt ut for Kristiansands gamle hjørnesteinsbedrift.

— Summa summarum regner vi med full kapasitetsutnyttelse av anlegget i år, samtidig som vi investerer i anlegget for 300 millioner kroner. Så vi har et lyst syn på 2015, forteller Stenstad.

Les også:

Uavhengige bransjer

Både Fladmark og Stenstad påpeker viktigheten av at landsdelen har to store og relativt uavhengige bransjer som oljeservice— og prosessindustrien.

— I det store bildet er det en fordel for Sørlandet at vi har disse to industriene som er litt i motfase. At arbeidsplassene kan flyte litt mellom bransjene gir større trygghet enn om vi hadde vært eksponert kun mot én bransje, mener Eyde-lederen.

— I det siste har vi ansatt flere med bakgrunn fra oljeservice, hvor det både i Vest-Agder og ikke minst Rogaland finnes mye kompetent arbeidskraft. Vi merker at det nå er flere søknader fra Rogaland, sier Stenstad.

Opp- og nedturer

— Kompetansen vi lever av er ingeniører, som begge bransjer kan bruke. Prosessindustrien har levd med opp- og nedturer i hundre år, og er blitt veldig gode til å leve i en omskiftelig tid, sier Fladmark.

Hun viser til eksempelet Elkem Solar som under produksjonsstansen gjorde investeringer og forbedringer av anlegget sitt.

— På lang sikt er det behov for de produktene industrien produserer. Vi går spennende tider i møte, sier Fladmark, og legger til at prosessindustrien på Sørlandet ønsker å posisjonere seg som verdensledende på bærekraft.

Daglig leder i Eyde-nettverket, Helene Fladmark. Foto: Jørgen Steffensen

— Spennende tider

— Næringen har mange muligheter når vi gjør de rette tingene, mener Eyde-lederen.

Hun viser til flere prosjekter som er på trappene der prosessindustrien går mer i miljøvennlig retning:

— Mye av støtten fra Enova og miljøteknologiordningen til Innovasjon Norge har gått til Sørlandet. Eyde-nettverket fikk også over 2 millioner i støtte før jul til et samarbeid med blant annet UiA om grunn- og etterutdanning innen materialteknologi, energieffektivisering, automasjon og innovasjon som svarer på industriens behov.

Utover dette jobbes det også med flere forsknings- og innovasjonsprosjekter, deriblant utnyttelse av avfallsprodukter fra industriens produksjon, samarbeid med treindustrien om å erstatte petroleumskoks med trekull, samt bruk av IKT (såkalt Big data») til effektivisering og forbedring av prosesser.

Les også:

4 i industrien:

1. Hvordan merker dere kronekursfallet?

2. Hvordan ser dere på 2015?

Kvinner 9.jpg

GE Healthcare Lindesnes, fabrikkdirektør Jorunn Gislefoss1) Totalt sett er det positivt for oss. Vi selger over hele verden, men det meste av salget er i dollar.

  1. Det er alltid utfordringer, men 2015 ser bra ut. Vi venter volumøkning på de største produktene, fortsatt stort prispress, samt nye muligheter for anlegget.

elkem utslipp1.jpg

Elkem Solar, fabrikksjef Geir Ausland 1) Dollar er handelsvalutaen for produktene i solcellemarkedet, så for oss er dette utelukkende positivt, spesielt etter noen år med historisk lav dollarkurs. Korrigert for råmaterialekostnader vi har, er kursfallet ren gevinst for oss.

  1. Det blir full produksjon i bedriften, og vi ser på 2015 som et år som ser bedre ut enn på lenge.

Elkem Carbon 3.jpg

Elkem Carbon, verksjef Odd Olsen 1) Det bidrar helt klart positivt. Vi selger mye, men kjøper også, i samme valuta, men totalt sett betyr det mye.

  1. Vi ser lyst på 2015. Fjoråret var veldig bra, og nå starter vi ovn nummer 13, som har vært ute av drift lenge, for å dekke etterspørselen.

Saint Gobain 10.jpg

Saint-Gobain, administrerende direktør Lars Petter Maltby 1) Alt vi eksporterer er enten i euro eller dollar, og når vi ikke har særlig mye import, går kronesvekkelsen rett inn på bunnlinja.

  1. Det at kronekursen er som den er, hjelper oss veldig. 2015 blir ikke noe gullår, men vi er moderat positive. Det har med markedene i Europa ellers å gjøre, og at vi ikke ser nye, store vekstmarkeder.