— Det var så mange som ønsket dette, at vi nå har hyrt inn konsulenter som skal lage en oppdatert vurdering i løpet av første kvartal i år, opplyser kommunikasjonssjef Christer Gilje i Statnett til Fædrelandsvennen.

— Hvis vi får internasjonale fibre, vil Sør-Vestlandet bli et av de mest attraktive stedene i Europa å etablere nye datalagringsparker, sier rådgiver for energi og klima i Vest-Agder fylkeskommune, Trond S. Kristiansen til Fædrelandsvennen.

— Fra før har vi mye kraft, vi har et styrket kraftnett som gir god grad av energisikkerhet, og vi har de billigste strømprisene i Europa. Får vi datafibre i tillegg, vil det bringe Sørlandet helt til topps på listen over regioner det er mest fordelaktig å etablere seg i, mener Kristiansen. Der ligger Norge i dag på en 5. plass i Europa.

Datapark på Støleheia

Datalagring er en næring i enorm vekst, og i Sverige nyter eksempelvis Luleå svært godt av at Facebook har lagt sin lagringsvirksomhet dit. Og like før jul offentliggjorde Bulk Eiendom ambisiøse planer om et helt nytt anlegg på Støleheia i Vennesla, der firmaer fra hele verden kan lagre sine data på gigantiske servere drevet av vannkraft.

— Får vi fibre til kontinentet vil det være innledningen til noe større for Norge. Med litt bevisst strategi i forhold til oversjøiske fiberkabler kan Norge tilby en internasjonal infrastruktur vi kan forvalte på vegne av verdensmarkedet, sier eier og styreleder Peder Nærbø i Bulk Eiendom til Fædrelandsvennen.- Mange i det internasjonale markedet vil være mer interessert i at det er Norge som forvalter fibrene framfor land som har en mer utfordrende politisk situasjon, sier han.

Mulig eller umulig

Mangel på tilstrekkelig fiberkapasitet til Europa er et av de største hindrene for å etablere dataparker i Sør-Norge, og Statnett har fram til nylig sagt nei til å vurdere å la internettlinjer i fiber legges parallelt med strømkablene som planlegges til Tyskland og England

— Det har kommet en del påstander om at det er mulig å få til ting vi i vår vurdering har sagt er umulig, og dette vil vi nå få undersøkt, sier Christer Gilje.Statnett har lagt fiber sammen med Skagerrak 4-kabelen som nylig åpnet mellom Kristiansand og Danmark, men det er aldri før lagt fibre på så lange kabler som de nye, på henholdsvis 520 og 720 kilometer.

Samfunnsøkonomisk

— Vi må gjøre både tekniske og økonomiske vurderinger. I tillegg må vi ta hensyn til den samfunnsøkonomiske lønnsomheten, og en beslutning om å legge fiber må tas sammen med våre partnere og myndigheter på begge sider. Det vi har fått konsesjon til er å legge kraftkabel, men ikke fiber, sier Christer Gilje.

Statnett har i dag ingen anslag for hvor mye en fiberløsning vil koste, men beregninger Trond S. Kristiansen i Vest-Agder fylkeskommune har fått fra databransjen, antyder mellom 100 og 150 millioner kroner.

— Dette er små summer ettersom selve kraftkabelen vil koste mer enn 15 milliarder, sier han.

Peder Nærbø sier Bulk Eiendom har meldt sin interesse for å være med å forvalte kabeltrafikken, men sier det er fortidlig å si hvor mye kapital de eventuelt kan gå inn med.

— Men vi skal sørge for å skape det behov som skal til for å gjøre kabelen attraktiv, sier han.

Legger grønn strategi

Det legges nå en egen strategi for etablering av grønne datasentre på Sørlandet, det vil si datasentre drevet av grønn, fornybar vannkraft.

— Først og fremst må vi få ny fiber, og så skal vi legge til rette for at alle aktuelle steder i Agder blir fremmet på en god og ordentlig måte. Vi skal lage en felles strategi for å bli sett, sier rådgiver Trond S. Kristiansen i Vest-Agder fylkeskommune.

Sammen med Hans Olav Omnes i Setesdal Regionråd og Jørgen Tjørhom i Listerrådet skal han i neste uke presentere forslag til felles strategi for regionale politikere i politisk samordningsgruppe for Regionplan Agder 2020.