— Hvert år bruker vi mellom 150 og 200 millioner kroner på vedlikehold og utskifting av utstyr. Dette kommer på toppen, fastslår administrerende direktør Øivind Stenstad ved Glencore Nikkelverk AS.

100 millioner kroner er den snart 105 år gamle hjørnesteinsbedriften i ferd med å investere i to prosjekter: En oksygenfabrikk til 60 mill. - en fabrikk i fabrikken - skal gjøre nikkelverket helt selvforsynt med oksygen. Hittil har 30 prosent av behovet blitt dekket av tankbiler. Når det nye anlegget settes i sving ved årsskiftet 2015/2016, vil det bidra til økt lønnsomhet. I tillegg blir det mindre transport, både eksternt og internt i den industrielle landsbyen som nikkelverket utgjør.

Øivind Stenstad (t.v.), administrerende direktør ved Glencore Nikkelverk Foto: Kjartan Bjelland

— Selve oksygenfabrikken leveres av Air Products, men ikke av konsernets datterselskap i Kristiansand, forklarer Stenstad.Det andre prosjektet koster 40 millioner kroner, er støttet av statlige Enova og dreier seg om nikkelelektrolysen, selve hjertet i bedriften. Der kommer det nå enda flere elektrolysetanker.

— Det gjør at vi kan produsere samme mengde nikkel som før, men med fem GWh mindre elektrisk kraft, opplyser Øivind Stenstad og gjør en kjapp henvisning til Ohms lov, som så mange generasjoner har slitt med på videregående skole.

Han legger også til at både løpende vedlikeholdsarbeider og nye prosjekter i stor grad utføres av lokale fagspesialister som murere, rørleggere, malere, leverandører av avansert materialteknologi og mye annet.

Voldsomme forbedringer

Begge de nye tiltakene gir altså både økonomiske og miljømessige gevinster, og føyer seg dermed inn i rekken av utallige, tilsvarende tiltak opp gjennom årene. Før Fædrelandsvennen tok turen til Kolsdalen denne desemberdagen, hadde vi utfordret sjefen på noen sentrale nøkkeltall fra 1980, altså for 34 år siden. Først nikkelproduksjon:

— Dagens produksjonskapasitet på 92.000 tonn er 2,5 ganger så mye som i 1980. > Våre produkter selges i dollar. Når den går fra seks til sju kroner i løpet av ett år, betyr det mye i kalkylene.

Så tall på ansatte:

— Den gang var vi 1100. Nå er vi 520, altså under halvparten.

Og til slutt energiforbruk per produsert enhet:

— Vi brukte dobbelt så mye elkraft per enhet i 1980, opplyser Stenstad.

Bra med kronefall

At kronekursen har svekket seg i kjølvannet av oljeprisfallet, har virket positivt når toppledelsen i det sveitsisk/britiske Glencore-konsernet har gitt sitt «Go!» til de 100 millioner kronene.

nikkelverket00002.jpg Foto: Kjartan Bjelland

— Våre produkter selges i dollar. Når den går fra seks til sju kroner i løpet av ett år, betyr det mye i kalkylene, konstaterer Øivind Stenstad.Han har ellers gjort seg en næringslivs-filosofisk betraktning, også den på bakgrunn av oljeprisfall og tiltagende engstelse for hvordan det skal gå med Node-bedriftene fremover:

— Det er sjeldent noen ulempe å ha et diversifisert næringsliv i en region.

- Levelig prisnivå

Tradisjonelt har nikkelprisene svingt mer enn oljeprisene. I 2014 har det også vært mye opp og ned.

— Men året sett under ett har prisen vært til å leve med, og bedre enn i 2013, kommenterer administrerende direktør Øivind Stenstad.

Han trekker fram to prispåvirkende faktorer:

— Kina sto for mye av produksjonsveksten som presset prisene nedover. Men så innførte Indonesia et forbud mot eksport av ikke-bearbeidet malm, og dermed fikk Kina mindre råstoff. Nå har markedet tatt innover seg en forventning om balanse mellom tilbud og etterspørsel.

— Nikkelverket produserer langt rene nikkel enn de kinesiske fabrikkene. Får dere betalt for kvaliteten?

— Vi kunne ha ønsket oss å få bedre betalt for høy kvalitet, men må bare forholde oss til at prisene fastsettes på London Metal Exchange , LME.