Sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank så lyst på fremtiden til landsdelens næringsliv da han la frem Konjunkturbarometeret for 2015. Foto: Richard Nodeland
Mange fra næringslivet møtte opp i Bankkjelleren i Markens gate for å få med seg fremtidsutsiktene for landsdelens og regionens næringsliv i 2015. Foto: Richard Nodeland
Vi ser for oss to utfordrende år, der de som ikke har skikket seg får det vanskelig, sa administrerende direktør Torstein Bringa i Future Productions. Foto: Richard Nodeland

— Rogaland og til dels Hordaland har hatt en høyere vekst fram til nå enn Agder-fylkene. Kanskje det er Sørlandets tiår vi står overfor nå, sa SR-Banks sjeføkonom Kyrre Knudsen da han presenterte Konjunkturbarometeret for Sør- og Vestlandet onsdag ettermiddag.

Sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank så lyst på fremtiden til landsdelens næringsliv da han la frem Konjunkturbarometeret for 2015. Foto: Richard Nodeland

Som Fædrelandsvennen meldte i forkant av presentasjonen, var den superkorte oppsummeringen av undersøkelsen SR-Bank har gjennomført i Hordaland, Rogaland og Agder at det blir flere ansatte, høyere omsetning og ditto ordrereserver. Den eneste haken med undersøkelsen var at den ble tatt opp før det voldsomme fallet i oljeprisen.Om sistnevnte var årsaken til at næringlivsfolket møtte manns— og kvinnesterke opp i ærverdige Bankkjelleren i Markens gate vites ikke, men det så ikke ut til at oljeprisens kraftige fall vil etterfølges av et like kraftig fall for landsdelens næringsliv.

- Kommer for fullt

— Sørlandet er en olje- og kompetansetung region som har ligget litt etter Stavanger, men som nå kommer for fullt. Mange er vant til å drive internasjonalt og godt trent i både eksport og business. At utenlandske eiere kjøper opp bedrifter i landsdelen og velger å satse, er veldig gøy å se, sier sjeføkonomen.

Han nevnte også den geografiske plasseringen, passe nær hovedstaden og Stavanger, infrastruktur som stadig blir bedre mot de to forannevnte byer, tilgang på høyt kvalifisert arbeidskraft, greie boligpriser og sol og sommer som årsaker til at Sørlandet vil kunne lykkes også fremover.

— Når jeg tar flyet fra Stavanger til Kristiansand, synes jeg det er rart at ikke flere flyr til byen. Men jeg tror det blir flere fremover, sier Knudsen.

Leverandørindustrien også optimister

Stemningen falt heller ikke nevneverdig da utstyrsleverandørene og Node-medlemmene NOV og Future Productions inntok podiet.

Mange fra næringslivet møtte opp i Bankkjelleren i Markens gate for å få med seg fremtidsutsiktene for landsdelens og regionens næringsliv i 2015. Foto: Richard Nodeland

— NOV har ennå ikke nådd toppen, og vi har fortsatt økende aktivitet, fortalte Anstein Hagen, direktør i NOV under sitt innlegg. Han viste til at ettermarkedet, hvor litt under en tredjedel av de 4800 ansatte i Norge jobber, nå kommer som ei kule. - Riggene vi har levert skal hvert femte år inn til såkalt «klassing». Da er de inne i en 30- 40 dagers periode hvor de godkjennes og klargjøres for de neste fem årene, forklarte Hagen.- Omsetningen vi har hatt har gitt oss en del penger på bok som vi delvis bruker på å utvikle teknologi og kompetanse til markedet er tilbake, om det skulle ta 12 eller 24 måneder, fortsatte Hagen.

Men to utfordrende år

Noe usikkerhet kunne likevel spores, som i for seg ikke er så rart da oljeprisen har mer enn halvert seg siden i sommer.

— Statistikken viser at det er nesten 100 prosent korrelasjon mellom oljeprisen og E&P-markedet (leting og utvinning, red.anm.), som borerigger er en del av. Det betyr redusert aktivitet, og selv om det er fra et høyt nivå er utfordringen at selskapene har dimensjonert seg for det høye nivået, sa administrerende direktør Torstein Bringa i Future Productions, som lager utstyr til borerigger.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook

— Vi ser for oss to utfordrende år, der de som ikke har skikket seg får det vanskelig. Det vil også bli muligheter, og selv har vi tro på å vokse, fortalte Bringa.

- Går så det griner

En næring ble trukket fram som vinneren i dagens konkurransesituasjon.

— Vi traff Helene Fladmark (leder for Eyde-nettverket, red.anm.) på Fevik i morges. Beklager å si det Node, men nå er Eyde dronningen på haugen, sa konferansier John G. Bernander under fremleggelsen av Konjunkturbarometeret.

Den særdeles eksportrettede industrien får nemlig full uttelling av en svak kronekurs.

— Prosessindustrien går nå så det griner. Det er 'all-time high' og enda mer robusthet enn vi har trodd, fortsatte Bernander, som til Fædrelandsvennen sier at det har vært underkommunisert hvor ufattelig bra det faktisk går for Eyde-bedriftene.

Leder for Næringsforeningen, Anita S. Dietrichson, trekker også fram næringslivets samarbeid som suksessfaktor. - Samarbeidsevnen vår er bedre enn i andre regioner, noe nettopp Eyde, men også Node, Digin og Arena USUS er gode eksempler på.

- En hump i veien

SR-Bank spår en oljepris tilbake rundt 100 dollar i løpet av et par år.

— Jeg tror ikke bedriftene hadde svart så veldig annerledes i Konjunkturbarometeret nå enn i november, mener sjeføkonom Kyrre Knudsen. - Vi har spurt om utsiktene for 2015, og store bedrifter kan ikke snu budsjettene fra den ene dagen til den andre. Planene er allerede lagt, og det vil ta tid før oljeprisfallet slår inn, sier Knudsen, som omtaler den siste tids oljeprisfall som en hump i veien.

Ifølge egne prognoser vil oljeprisen i årets første halvår utvikle seg noe ruglete, før den begynner å stige igjen andre halvår.

— Hva består egentlig krisen i? Vi har levd i et unormalt godt land, som nå blir mer normalt. Vi har en arbeidsledighet og en statsøkonomi som andre land misunner, mener Knudsen.