I 2012 ble 1199 personer anmeldt for trygdesvindel av Nav. Til sammen er de anmeldt for å ha trygdesvindlet for over 210 millioner kroner. Det er et rekordstort beløp og en økning på rundt 11,7 prosent fra året før.

Nylig skrev Aftenposten om en 59 år gammel kvinne som er tiltalt for å ha svindlet til seg over 692.000 kroner ved å lyve på seg et barn. Hun er ikke alene. Mange er anmeldt av Nav under mistanke om svindel med trygdestøtte til barneforeldre. Ifølge oversikten til Nav mistenker man trygdesvindel for nær 30 millioner kroner knyttet til barnetrygd, enslig forsørger stønad og foreldrepenger.

Frykter store mørketall

Nesten halvparten av de over 210 millionene er knyttet til svindel av dagpenger, viser ferske tall fra Nav. NAV har anmeldt 722 personer for svindel av 93 millioner kroner i dagpenger i 2012. Deretter følger svindel av sykepenger og arbeidsavklaringspenger som trygdeordningene som svindles mest.

Flest mennesker som er anmeldt for trygdesvindel er fra Oslo, deretter følger Hordaland og Rogaland.

— Det er positivt at vi klarer å avdekke mer, og tallene viser at kontrollarbeidet er viktig. Vi frykter også store mørketall, og derfor er vi glad for at departementet har satt i gang flere undersøkelser om dette, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i Nav.