Bankkonsernet Nordea la frem gode resultater i morgentimene i dag. Aldri før har de hatt bedre resultater enn i 2012, ifølge konsernsjef Christian Clausen.

— I 2012 hadde vi flere kunder, mer kapital og høyere lønnsomhet enn noen gang tidligere, sier han i en kort kommentar til rapporten.

Totalt for året økte driftsinntektene med 8 prosent, mens driftsresultatet økte med 16 prosent. Justert for eksklusive restruktureringsavsetning i tredje kvartal, økte driftsresultatet med 11 prosent.

Svakt, dansk boligmarked

Kostnadene økte med 3 prosent i fjerdekvartal, men endte ned 1 prosent for 2012 som helhet.— Målet vårt er en uendret kostnadsbase målt i lokal valuta og justert for variable lønnskostnader. Basert på dette, ble våre kostnader redusert med 0,5 prosent i 2012 sammenlignet med 2011, skriver investorkontakt Rodney Alfvén i en kommentar.

Tap på utlån var omtrent uendret, men økte 5 basispunkter fra 2011. — Vi har i hovedsak sett den samme trenden gjennom året. I Danmark er boligmarkedet fortsatt relativt svakt, men tap på utlån falt på slutten av 2012, skriver Alfvén.

Utbytte

80.000 nye relasjonskunder og mer salg til kundene er blant Nordeas forklaringer til de gode resultatene i siste kvartal og hele 2012. — Målet om uendrede kostnader ble nådd i 2012. Selv med en utlånsvekst på 3 prosent gikk risikovektede eiendeler ned med 9 prosent, sier Clausen.

Det er foreslått et utbytte på 0,34 euro pr. aksje. Det tilsvarer en utbytteandel på 44 prosent, som er i tråd med Nordeas utbyttepolitikk.

Driftsresultatet endte på 1059 millioner euro, rundt 7,8 milliarder norske kroner. Analytikerne hadde ifølge Reuters, i gjennomsnitt regnet med et driftsresultat på 985 millioner euro.

Kunder med lange liv

I regnskapet er det satt av 390 millioner kroner til økte pensjonsforpliktelser som følge av at nordmenn lever stadig lenger.

— Det er stadig flere som tar konsekvensen av at de kommer til å leve lenge og holde seg friske ved selv å spare langsiktig, for derved å supplere pensjonsutbetalingene fra folketrygden og fra arbeidsgiver, sier Jørund Vandvik i en pressemelding.