Foto: Espedal Jan Tomas/Aftenposten

Den snart 60 år gamle kvinnen skal ifølge tiltalen, ha fått utbetalt fødselsstønad, nedkomststønad, barnetrygd, småbarnstillegg og bidragsforskudd.Som ikke det var nok, fikk hun barnetillegg til sin egen uførepensjon.

Stort utbytte

Utbytte: 692.355 kroner i trygdeytelser.

Det er ytelser hun har fått for barnet hun påsto at hun nedkom med i april 1995. Fantasibarnet ble registrert i folkeregisteret med eget navn.

En metode som benyttes ved slike trygdesvindler er å låne en annen persons barn og påstå at man har hatt en hjemmefødsel for deretter å registrere barnet.

Rettssaken begynner i Oslo tingrett kommende onsdag.

«Lage papir»

Det er ikke første gang Oslo tingrett behandler slike saker. A-Magasinet skrev i 2001 om bestemoren som ble dømt for å ha diktet opp 12 barnebarn, og håvet inn 180.000 kroner hver måned i trygdeytelser.

Det var norgeshistoriens største trygdesvindelsak. Romfolk kaller svindelmetoden for «å lage papir», når de får oppprettet en identitet som bare eksisterer på papiret.

Den første fødselen ble meldt inn i 1990. Deretter ble det laget 11 identiteter til i løpet av perioden frem til 2004. En saksbehandler i Nav stusset over alle tvillingfødslene hos romfolket. Høsten 2001 ble det registrert syv tvillingfødsler i én og samme storfamilie.