— Utviklingen på Sørlandet er bekymringsverdig, og vi tror det har en sammenheng med færre oppdrag for leverandørene til olje- og offshorebransjen og et svakere arbeidsmarked, sier sjef i Lindorff Norge, Anette Willumsen til Dagens Næringsliv.

Blant bedrifts- og privatkunder merker gjeldshåndtering- og inkassoselskapet Lindorff at oljesmellen har begynt å gi store regionale forskjeller i antall nye inkassosaker. Antall aktive saker og saker som ender med betalingsanmerkninger vokser klart sterkest i Agder-fylkene. På ett år er veksten i fylkene mellom åtte og 12,6 prosent, mens landsnittet er omtrent uten vekst, skriver Dagens Næringsliv

Analysesjef i samme firma mener den negative utviklingen i arbeidsmarkedet i Rogaland også vil gi lignende utvikling der, men at lav rente og det at mange gjestearbeidere har flyttet hjem har gjort at utslagene foreløpig ikke er synlige.

Holdninger

Siri Mathiesen, regiondirektør i NHO Agder, mener oppgangen i inkassosaker handler om sørlendingers innstilling til å betale regninger, ikke konjunkturen og nedgangen i oljebransjen.

— Jeg mener dette handler mer om sørlendingenes holdninger, enn om nedskjæringer i oljebransjen. Oppsigelsene har først begynt å komme i år, så dette går på hvordan man handler ut fra midlene man har tilgjengelig. Får man svekkede holdninger til dette, er det bekymringsfullt, sier Mathiesen.

Hun mener det er for tidlig å trekke en konklusjon direkte til kuttene i oljenæringen, og at det ikke ville gjort seg gjeldene på en statistikk over inkassosaker allerede nå. Regiondirektøren i NHO legger til at det i fjor var rekordhøy investering i oljesektoren på Sørlandet, og sier at det investeres mye i år også.

Høy sysselsetting

Ifølge ferske tall fra Nav har Aust-Agder høyest arbeidsledighet i Norge med 4,2 prosent, mens Vest-Agder og Finnmark har nest høyest ledighet med 3,7 prosent. Aust- og Vest-Agder har hatt en prosentvis økning i ledighet på henholdsvis 18 og 19 prosent det siste året. Mathiesen tror økende ledighet vil gi flere inkassosaker fremover.

— Jeg tror vi vil se en fortsatt oppgang i inkassosaker fremover, og det er flere som vil få betalingsproblemer når ledigheten stiger. Vi vet at det vil bli verre før det blir bedre, sier Mathiesen.

For å snu på det påpeker hun at 95-96 prosent av arbeidsstanden er i arbeid til tross for Agders dystre plassering på arbeidsledighetsstatistikken. For sørlendinger som får betalingsproblemer, har hun noen generelle råd for å unngå å havne i en kostbare inkassomølle.

— Det er viktig å ha et ryddig forhold i økonomien når man taper inntekt, og da er det viktig med en god og tett dialog med banken for å få ryddet opp i egen økonomi. Man må forholde seg til at inntektsnivået går ned og justere forbruket etter det, sier Mathiesen.