KRISTIANSAND: — Jeg har vært med på et industrieventyr, og jeg har tatt virksomheten ned på forsvarlig vis da det ble nødvendig. Jeg har gjort som jeg lovet da nedturen satte inn tidlig i 2015: Jeg har stått i vinden. Men nå er tiden inne for at andre tar over, sier Tor Henning Ramfjord (51).

Ikke sjuende far

Onsdag forlot han sjefskontoret hos National Oilwell Varco Norway på dagen. Da hadde han vært ansatt i bedriften siden november 1991, da den fortsatt het Hydralift. Og han hadde vært administrerende direktør siden oktober 2012. - Har beslutningen om å slutte vokst fram gjennom tid eller kom den brått?

— Det er klart at man reflekterer over hva man holder på med. Nå har jeg hatt en lang, god sommerferie og tenkt meg om. Så ble dette konklusjonen. Og da er det ryddigst å ta konsekvensen med en gang. Det vil ikke være riktig å bli værende på Dvergsnes som en sjuende far i huset, svarer Ramfjord.

Tor Henning Ramfjord har hatt sin siste arbeidsdag hos NOV. Her sitter han hjemme i sitt eget kjøkken og forteller om beslutningen som vokste fram i ham. Foto: Sondre Steen Holvik

— Har avgjørelsen noe å gjøre med nye koster ved hovedkontoret i Houston?

— Clay C. Williams har vært konsernsjef en god stund nå, og det er ingen endringer i hans nærmeste team. Jeg har gode relasjoner til alle sammen, så svaret er nei.

Jeg har vært med på et industrieventyr

Sluttavtale

- Hva skal du gjøre nå?

— Jeg skal slappe av litt - det er lenge siden sist det har vært mulig. Så skal jeg se meg om etter andre og nye utfordringer. Om det blir her i regionen, får vise seg. Jeg er åpen for det meste.

- Du går neppe tomhendt?

— Det gjør jeg ikke. Men NOV-kulturen er preget av nøysomhet. Jeg har ingen fallskjerm eller noe sånt, men inngår en sluttavtale. Den er såpass romslig at den gir meg en handlefrihet fremover, opplyser Tor Henning Ramfjord.

- Hva tror du om fremtiden til det norske NOV?

— Det får nye ledere uttale seg om, men markedssituasjonen tilsier jo at det er stykke fram til neste vekstperiode. Men at den kommer, er sikkert.

Dette sa Ramfjord og Jensen sist de rokkerte på topplederjobben i NOV:

Erfaren direktør

Frode Jensen (44), somer teknisk direktør i NOV Norge, har sagt ja til stillingen som administrerende direktør for NOV Norge, og vil samtidig fortsette å ha ansvaretsom teknisk direktør. Jensen hadde stillingen han nå går inn i åtte måneder i 2012. Da kom han fra jobben som viseadministrerende direktør i NOV Norge. Han har jobbet i bedriften som da het Hydralift siden 1995. Da kom han rett fra sivilingeniørstudiene ved NTH.

Frode Jensen var 40 år da han første gang klatret til topps for NOV Norge:

Etter hvert ble han leder for kran— og vinsjeavdelingen.

Da Jensen forlot jobben og overlot plassen til Tor Henning Ramfjord i 2012 ble det omtalt som et opprykk. Jensen gikk inn i stillingen som global teknisk direktør. Frode Jensen kommer opprinnelig fra Grimstad og bor i Kristiansand.

Frode Jensen (44) blir ny administrerende direktør i NOV.

NOV hadde lenge en rakettvekst (se faktaramme). Boreteknologidivisjonen ledes fra Kristiansand, og de fleste av NOV Norges ansatte har hatt tilhold i Kristiansand-regionen. I løpet av et år mistet imidlertid 3000 mennesker jobben under oljekrisen.

Tillit blant tillitsvalgte

Selv om Ramfjord har vært sjefen for Sørlandets største masseoppsigelser, får han gode skussmål av tillitsvalgte i bedriften.

— Jeg synes Tor Henning har gjort en god jobb, og personlig synes jeg det er trist at han går av, sier Robin Jensen i ingeniørenes organisasjon NITO. Han sier Ramfjord var en god leder i oppgangstidene og at han har håndtert nedturen bra.

Jensen ble overrasket over beslutningen.

— Ja, det må jeg si at jeg ble, sier Robin Jensen.

Det ble også Tryggve Mikkelsen i Tekna.

— Tja. Jeg kan vel si det. Men jeg vet ikke hva årsaken er, sier Mikkelsen. Han sier at Ramfjord var en godt likt sjef, og at han selv samarbeidet godt med ham.

Tryggve Mikkelsen i Tekna. Foto: Kjartan Bjelland
Robin Jensen i Nito. Foto: Reidar Kollstad

De to hovedtillitsvalgte mener det virker som en god ordning at Frode Jensen tar over.

— Vi vet hva han står for, sier Mikkelsen.

Robin Jensen i Tekna er enig.

— Han er kompetent til å ta rollen. Mange i NOV kjenner ham, men det blir spennende å se hvordan Frode Jensen tar oss videre i den vanskelige situasjonen, sier Robin Jensen.