KRISTIANSAND: Hovedtillitsvalgt Kaspar Frengstad i Industri og Energi sier at mange ansatte har reagert på bonusene og lønningene til ledelsen.

— Mange reagerer på at det betales ut penger til lederne når selskapet er i en nedbemanningsfase. Det er mange som har sitt å si om det, sier Frengstad.

Mange reagerer på at det betales ut penger til lederne når selskapet er i en nedbemanningsfase

Han påpeker at styret i fagforeningen har en litt annen innfallsvinkel.

— Når man betaler ut bonuser så viser at det egentlig at selskapet har et greit overskudd. Vi har forventninger til at det sprer seg ut i organisasjonen i form av lønnsoppgjør, for eksempel, sier Frengstad.

Bonus og utbytte

Fædrelandsvennen skriver lørdag at NOV det siste året har nedbemannet med rundt 3000 ansatte og innleide. Bedriften har halvert tallet på ansatte i løpet av et år. Samtidig leverte bedriften et overskudd på 3,7 milliarder i fjor.

Administrerende direktør i NOV Norge, Tor Henning Ramfjord. Foto: Kjartan Bjelland

Det ble betalt ut 2,4 milliarder kroner i utbytte, og det vanket bonus på ledelsen. Ifølge Dagens Næringsliv har administrerende direktør Tor Henning Ramfjord fått bonus i tillegg til fastlønn.— Amerikanske selskaper har et annet system for avlønning enn det som er vanlig i norske bedrifter. Grunnlønnen er lavere og mye er basert på resultatene fra 2015, sier Ramfjord til DN. (Krever innlogging)

Ramfjord legger til at han ikke skjemmes over sin lønn fordi han er langt fra å være lønnsledende i bransjen. I fjor var hans samlede godtgjørelse på 3,6 millioner kroner.

Under snittet

— Vi er ikke lønnsledende vi heller, supplerer hovedtillitsvalgt Tryggve Mikkelsen i Tekna.

Han sier at sivilingeniører i National Oilwell Varco Norge ligger under snittet av sivilingeniører i Norge.

— Jeg vil ikke gå løs på andre folk og deres lønninger, spesielt siden jeg ikke kjenner tallene og ordningene, men vi tar med oss dette inn i lønnsforhandlingene for dette kan jo tyde på lønnsevne, sier Mikkelsen.

I fjor ble det nulloppgjør for de ansatte. I år vil Mikkelsen ha det annerledes. Han mener bedriftens resultat skaper en forventning om det.

— Vi forhandler ut fra fire kriterier. Regnskapet viser at økonomien er god. Effektiviteten er bra. Fremtidsutsiktene er ikke så gode akkurat nå, men alle venter jo at det skal opp. Da gjenstår konkurranseevne. Vi er gode på det, og vi må fortsette å være det. Derfor må vi ta vare på de gode folkene og sørge for at kompetanse blir værende, fortsetter Tekna-lederen.

Les også:

Flere reagerer

Hans kollega i Fellesforbundet, hovedtillitsvalgt Knut Erik Brevik, er skeptisk til bonusene.

— Selskapet sliter tungt og det er snakk om reforhandling av avtaler for de ansatte, det var nulloppgjør i fjor og årets oppgjør ventes også å bli svært moderat. Det er klart mange av de ansatte reagerer på ledelsens bonus, sier Brevik til Dagens Næringsliv.

- Ikke mulig å frasi seg bonuser

Kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø sier at overskuddet fra 2015 er gammel moro.

— Det er basert på salgene vi gjorde frem til 2014. Vi har ikke fått inn nye store ordrer på halvannet år. Det ville vært helt uansvarlig ikke å nedbemanne når vi får mye mindre å gjøre, sier Nordbø.

- Men bonuser?

— Det er en del av det globale lønnssystemet. Systemet er slik, og ikke mulig å frasi seg. Jeg vet ikke hvor mange som har bonussystem i lønna si, men det er som regel knyttet til stillinger der man ikke kan ta ut avspasering eller overtidsbetaling, sier Nordbø.

- Dere blir nok møtt med at bedriften har god lønnsevne i de kommende lønnsforhandlingene.

— De er ikke i gang, så det kan jeg ikke kommentere.