KRISTIANSAND: — Vi har hatt en lang, grundig og ryddig prosess på overordnet plan, men uten å bli enige om alt. Særlig gjelder det hvilke kriterier som skal vektlegges. Det har endt opp med at arbeidsgiver har brukt styringsretten. Derfor ser jeg dommen fra Kristiansand tingrett som en seier for fagforeningene og avtalte rettigheter. Kall det gjerne en pekefinger til bedriften, sier Knut Erik Brevik.

Tydelig dom

Han er hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet i det norske NOV-konsernet, har arbeidssted i Molde og snakker om dommen som Fædrelandsvennen omtalte i forrige uke under tittelen «NOV slaktet av retten».

To Fellesforbundet-organiserte som ble sagt opp fra lageret i Søgne, gikk til sak mot bedriften og vant fram. Dommerne skrev blant annet at «Det er etter rettens oppfatning heller ikke sannsynlig at man klarer å rangere 59 ansatte, uten (at) det i det hele tatt ble nødvendig å vurdere ansiennitet (...) I forhold til de to saksøkerne (har man) klart og uten tilstrekkelig begrunnelse fraveket et ansiennitetsprinsipp».

Andre karakteristikker som ble brukt var subjektive vurderinger fra ledere, mangelfull begrunnelse, mangelfull involvering av den enkelte og tillitsvalgte, samt utenforliggende og usaklige hensyn.

Lokalt plan

— Som sagt har det vært ryddig på overordnet plan, uenighet til tross. Men vi i Fellesforbundet har fått meldinger om mer uryddige forhold på lokalt plan. Dette er jo et slikt tilfelle. Så har vi flere saker som ruller i systemet, og som vi får se hvordan ender, bemerker hovedtillitsvalgt Knut Erik Brevik.

- Fædrelandsvennen har omtalt flere tidligere rettssaker hvor oppsagte fra NOV har gått til sak mot selskapet, men tapt klart i retten. Hva sier du om dem?

— Det har vært saker som enkeltpersoner har anlagt på egenhånd, uten at fagforeninger har vært involvert, svarer Brevik.

Kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø i NOV sier at han ikke ønsker å uttale seg mer om saken på det nåværende tidspunkt.