KRISTIANSAND: — Resultatene for andre kvartal viser ytterligere nedgang som følge av at investeringene i oljefelt verden over kuttes kraftig etter råoljeprisen nådde bunnen i februar, skriver toppsjefen i NOV, Clay Williams, i en pressemelding.

NOV rapporterte et underskudd på 217 millioner dollar for andre kvartal 2016, tilsvarende 1,86 milliarder kroner med dagens dollarkurs. Fratrukket 'andre poster', i hovedsak knyttet til sluttvederlag, stenging av anlegg og nedskrivning av anleggsmidler, er underskuddet på 114 millioner dollar, tilsvarende 975 millioner kroner.

Ser vi på samme periode i fjor, kunne NOV rapportere et andrekvartalsoverskudd på 286 millioner dollar, tilsvarende 2,4 milliarder kroner.

Kostnadskutt og effektivisering

Oljeservicekonsernet svar på nedturen er fortsatt fokus på kostnadskutt og effektivisering:

— Vi må redusere kostnadene kraftig og fortsette å restrukturere virksomheten for å tilpasse oss markedssituasjonen, skriver Williams videre.

Inntektsfall for «norsk» del

Forretningsområdet Rig Systems, som det norske NOV dominerer, sto for 4,8 milliarder av de totalt 14,7 milliarder kronene NOV hadde i inntekter i andre kvartal. Sammenlignet med første kvartal i år faller inntektene i Rig Systems med 39 prosent, men hele 71 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Det tilsvarer en inntektsnedgang på over 11 milliarder kroner.

Det har vært tunge tider for NOV med ordrestopp og tre nedbemanningsrunder. Andrekvartalsresultatet for NOV-konsernet globalt er også preget av nedgangstidene. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Inntektsfallet skyldes en del prosjekter som er på hold eller skjøvet ut i tid. Samtidig har vi ikke fått noen konkrete kanselleringer av betydning ennå, forteller administrerende direktør i NOV Norge, Tor Henning Ramfjord, til Fædrelandsvennen.- Det som er bra er at selskapet gjør kraftige tilpasninger; noe vi også har gjort i Norge. Og ser du på Rig Systems isolert, går vi fortsatt i pluss, fortsetter Ramfjord.

Driftsoverskuddet (EBITDA) til forretningsområdet var på 419 millioner kroner, tilsvarende 8,7 prosent av omsetningen. Men også her er det en nedgang på henholdsvis 64 og 89 prosent sammenlignet med første kvartal i år og andre kvartal i fjor.

Har du lest våre tidligere saker om NOV?

Sju ganger flere order ut enn inn

Ordrereserven til Rig Systems i NOV er nå på 2,94 milliarder dollar, tilsvarende 25 milliarder norske kroner. Ordrer for 564 millioner kroner kom inn i løpet av kvartalet, mens ordrer for 3,8 milliarder kroner ble ferdigstilt. Med andre ord: det gikk snaue sju ganger mer ordrer ut enn det gikk inn.

— Det gjenspeiler markedssituasjonen som den er. Det er ingen som handler noe. Samtidig er jeg sjeleglad for at vi bygget opp så gode ordrereserver som vi gjorde i de gode tidene. Uten dem ville dette sett mye styggere ut, sier NOV-sjefen.

Fra milliardoverskudd til milliardunderskudd

Første halvår sett under ett viser et underskudd på 2,9 milliarder norske kroner, sammenlignet med et overskudd på 5,1 milliarder kroner i første halvår 2015. I samme periode ble inntektene mer enn halvert; fra 74,7 milliarder kroner i første halvår 2015 til 33,5 milliarder for årets seks første måneder.

- Kan love at NOV vil oppleve vekst igjen

Tor Henning Ramfjord, NOV. Foto: Kjartan Bjelland

Selv om nå-situasjonen er alt annet enn positiv, ser NOV-sjefen lysere på fremtiden.— Fremtidsutsiktene for NOV Norge er positive på lengre sikt. Tusenkronerspørsmålet er når, sier Tor Henning Ramfjord.

Han forteller at NOV-konsernet bruker penger både på å tilpasse seg markedsforholdene, men også på en del oppkjøp.

- Vil NOV nå tilbake til gamle høyder?

— Det er det umulig å svare på, men at NOV vil oppleve vekst igjen, det kan jeg love, svarer NOV-sjefen.

Ingen planer om ytterligere kutt

Den tredje kuttrunden som ble annonsert i vår ligger foreløpig an til å lande på rundt 520 ansatte som anslått.

— Hvor mange av disse som er tilknyttet Kristiansand er ikke klart ennå, men som i tidligere kuttrunder vil man rammes hardest her som vi er størst, sier Ramfjord.

- Ligger det an til ytterligere nedbemanninger?

— Vi har ingen konkrete planer om ytterligere kutt, men som jeg har sagt i alle intervjuer kan jeg ikke utelukke noe. Det må hele tiden tilpasses markedssituasjonen, svarer Ramfjord.