Jobbintervjuet handler om å finne den som «passer inn» i organisasjonen. Da får arbeidsgiverens magefølelse svært stor makt, konkluderer Fafo-forskere i en fersk rapport.

De sår tvil om det tradisjonelle, ustrukturerte jobbintervjuet er en god nok metode til å velge ut den beste kandidaten.

Les også:

Espen Skorstad, spesialist i arbeids— og organisasjonspsykologi, er enig.

— Du kan finne ut hvilke personer du vil trives med, men det er mindre egnet til å finne ut hvem som vil gjøre den beste jobben. Disse to aspektene forveksler folk, sier Skorstad.

De ekstroverte vinner frem

Han har i en årrekke jobbet med å utarbeide arbeidspsykologiske tester, og har også skrevet boken «Rett person på rett plass».

— I et tradisjonelt intervju vil vi foretrekke folk vi liker fremfor å bruke mer objektive kriterier for kompetanse som er det rekruttering egentlig handler om. Det er utvilsomt en drømmearena for de ekstroverte, som er mer komfortable i møte med fremmede og med å snakke om egne prestasjoner.

Han mener et strukturert intervju, der alle kandidater behandles likt i form av spørsmål og vurderingskriterier, også forhindrer diskriminering.

Spør om underlige ting

— Jo mer standardisert metoden er, jo mindre diskriminering forekommer i utvelgelsen, og det er større sjanse for at minoriteter kommer gjennom nåløyet, sier Skorstad.

Han sier seg enig med Fafo-forskerne om at arbeidsgivere er lite forberedt på hva de skal spørre om og se etter.

— De kan spørre om de underligste ting, som sivilstatus og hvilket dyr man vil være. Da blir det tilfeldigheter som avgjør.

- «Intervjuløvene» tar fort regien

— Vi ser at ustrukturerte jobbintervjuer har forsvinnende liten verdi fordi man ofte ikke får vurdert kandidaten opp mot det som er viktig for stillingen, men stoler på magefølelsen. Praten går ofte etter innfallsmetoden, og man får ikke sammenlignet kandidatene på likt grunnlag.

Det sier Guri Larsen, direktør i rekrutteringsbyrået Adecco Search & Select. Hun sier deres oppgave er å holde arbeidsgiverne i ørene for å forhindre at de i for stor grad lar følelsene avgjøre.

— Uten faste spørsmål er det en tendens til at «intervjuløvene» overtar styringen ved å prate i vei og presentere seg selv på en fordelaktig måte. Tilsvarende vil de mer introverte kanskje kun svare kort på det blir spurt om. Derfor er det behov for et fast oppsett som gjør at alle kandidater blir vurdert på samme måte, sier Larsen.

Hun sier fåtallet av bedriftene tar i bruk strukturerte intervjuer, med unntak av store selskaper med proffe HR-avdelinger.