Feilansettelsene er hyppigst blant topplederne. Hver tredje toppleder (33,9 prosent) oppgir at de har gjort over fem feilansettelser, mens 73 prosent har gjort det minst én gang.

— Det er svært kostbart å gjøre feilansettelsene, og kostnadene ser man på bunnlinjen. Vi sier at en feilansettelse koster i snitt 700 000–800 000 kroner, medregnet lønn, kostnader til ny rekruttering og at andre må jobbe overtid. I tillegg kommer tapt produktivitet, samt ekstra belastning på kolleger, sier Aftenpostens jobbekspert innen rekruttering, og direktør i Adecco Search & Select, Guri Larsen.

Gjør feilansettelser

Av 512 norske ledere med personalansvar, oppgir 58,3 prosent å ha gjort feilansettelser.

22,7 prosent vedgår at de har gjort det mer enn fem ganger. Det viser en undersøkelse bemanningsselskapet Xtra personell har gjort blant norske ledere.

Det er en klar overvekt av toppledere som innrømmer at de har gjort feilansettelser.

Hver tredje toppleder har gjort mer enn fem ansettelser, det langt flere enn for mellomledere, fagledere, teamledere og prosjektledere.

Upresis magefølelse

Guri Larsen tror topplederne kommer skjevt ut i undersøkelsen fordi de gjør flere ansettelser enn de andre lederne.

— Årsakene til feilansettelser mener jeg først og fremst er at man har for mye hastverk når ansettelser skal gjøres. Man er kanskje ikke flinke nok til å lage en god kravspesifikasjon for stillingen, og når man kommer til rekrutteringsprosessen benytter man seg kanskje kun av intervjuer og referanser som metode. I tillegg lar man magefølelsen spille en stor rolle når valgene skal tas, og den er som kjent et upresist og høyst subjektivt verktøy. Mange ganger bruker man også kun eget nettverk når ansettelser skal gjøres, og da blir utvalget som man skal velge fra litt snevert, sier Larsen.

Flesteparten av feilansettelsene gjøres i privat sektor og i mindre bedrifter, ifølge undersøkelsen.

I 60,3 prosent av virksomhetene i privat sektor har de spurte gjort feilansettelser, mens tilsvarende tall for det offentlige er 55,1 prosent.

Rutine og tid avgjørende

I mindre virksomheter, med under 80 ansatte, har 64,3 prosent av lederne foretatt feilansettelser, mens tallet er 55,6 prosent blant dem som har over 250 ansatte.

— Dette har med rutine og profesjonalitet å gjøre. Større virksomheter ansetter oftere, og har i større grad dedikerte ressurser med mer tid og mulighet til å opparbeide seg nødvendig ansettelseskompetanse, sier administrerende direktør i Xtra personell, Hanne Zimmermann.

Det ser også ut til at jo yngre man er som leder, jo flere er feilansettelsene. Det kan forklares med erfaring, mener Larsen.

— En vellykket ansettelse krever en solid stillingsbeskrivelse og kravspesifikasjon med gode og valide metoder. Altså mer enn bare ustrukturerte intervjuer og referanseinnhenting. Videre bør man sikre at man har nok kandidater å velge blant og at man ikke forhaster seg og setter av nok tid til dette arbeidet, sier Larsen.