Spesielt for de yngre arbeidstagerne er kollegene viktigst for at de skal trives på arbeidsplassen.

— De yngre får nye og spennende arbeidsoppgaver når de går inn i arbeidslivet, og for dem representerer nok kollegene det trygge og derfor viktige. Mens for de eldre arbeidstagerne vil arbeidsoppgavene være viktigst for arbeidsgleden, det ser vi også i undersøkelsen, sier Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

På spørsmålet om hva som er viktigst for å skape arbeidsglede, er det flest som oppgir kollegene. 41 prosent mener kollegene er viktigst for trivselen på jobben. Færrest, kun 4 prosent, oppgir lønn som viktig for arbeidsgleden.

Viktigst for unge og kvinner

Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Respons for Hovedorganisasjonen Virke.

Størst rolle spiller kollegene for arbeidstagerne under 30 år. Her svarer 51 prosent at kollegene er viktigst for arbeidsgleden. Det er også flere kvinner enn menn som vektlegger kollegenes betydning, 46 prosent av kvinnene mot 37 prosent av mennene.Jo eldre man blir, jo viktigere blir arbeidsoppgavene for arbeidsgleden. For de over 60 år er det den viktigste faktoren (35 prosent), etterfulgt av kolleger (30 prosent).

Følg Aftenposten Jobb på Facebook!

Ansvar for trivselen

Sjefen derimot, er kun viktigst for arbeidsgleden for 6 prosent av de spurte.

Sjefen er sjelden den som øker arbeidsgleden, men er den som legger til rette for det, mener Madsen.

— Som arbeidsgiverorganisasjon er det viktig for oss å få en vekker på dette. Et godt lederskap klarer du ikke uten et godt medarbeiderskap. Medarbeiderne har et ansvar for trivselen rundt det kollegiale, men som leder bør du legge til rette for at dette samspillet mellom kollegene er bra, sier Madsen.

En rapport Ennova har utarbeidet for Virke, viser at arbeidsglede kan gi lavere sykefravær, høyere produktivitet og høyere salg.

Dette kan altså redusere virksomhetens medarbeiderkostnader.Medarbeidere med høy arbeidsglede er ifølge rapporten mer lojale og vil bli lenger i jobben, og arbeidsgiver slipper kostnadene det innebærer å rekruttere nye ansatte.

Har du spørsmål om karriére og arbeidsliv? Kontakt Aftenpostens jobbeksperter!

Ikke bare kos og hygge

Et overslag viser at Virkes medlemsvirksomheter samlet bruker ca. 3,6 milliarder kroner i året på å rekruttere til oppsagte stillinger.

— Det er klart arbeidsglede påvirker produktiviteten i bedriftene. Man må ikke forveksle arbeidsgledebegrepet med kos og hygge. Det handler om å bli sett, få tilbakemeldinger, føle at man mestrer jobben og at man synes det er gøy å være med å videreutvikle bedriften. Det gir resultater, sier Madsen.