— Dette er første gang vi ikke bygger et kraftverk selv. Siden dette dreide seg om et småkraftverk mente vi andre hadde større ekspertise på området enn oss. Med Lislevatn kraftverk har Agder Energi 48 kraftverk, og det skal bli flere, sier konsernsjef Tom Nysted.

Med Lislevatn kraftverk har konsernsjef Tom Nysted og Agder Energi 48 kraftverk i porteføljen. Foto: Torbjørn Witzøe

Onsdag var det offisiell åpning av Lislevatn kraftverk som ligger 12 kilometer øst for Evje sentrum. Mens selve kraftstasjonen ligger i Håtveitåna like ved fylkesvei 42, er vanninntaket på bunnen av Vikstølsvannet 800 meter unna. Vannet har en fallhøyde på 97 meter, og føres gjennom en 600 meter lang tunnel og en 200 meter lang rørgate.

Lislevatn kraftverk vil produsere strøm tilsvarende årsforbruket til 880 husstander. Foto: Torbjørn Witzøe

Strøm til 880 husstanderLislevatn kraftverk har en installert effekt på 4,2 MW, og vil ha en årsproduksjon tilsvarende strømforbruket til 880 husstander.

Det har kostet rundt 70 millioner kroner å bygge Lislevatn kraftverk. Konsernledelsen i Agder Energi mener dette er en god investering for selskapet.

— Ved å sette bort byggingen til andre har vi kunne konsentrere oss om større prosjekter som Brokke i Valle, Iveland og Skjerka i Åseral, sier Tom Nysted.

Til tross for lave strømpriser tror administrerende direktør Rein Husebø at Småkraft AS vil bygge flere kraftverk på Sørlandet i årene framover. Foto: Torbjørn Witzøe

Bygd av Småkraft ASDet er selskapet Småkraft AS som har bygd kraftverket for Agder Energi.

— Vår forretningsidé er å bygge og drifte småkraftverk i samarbeid med grunneiere, men kontrakten med Agder Energi har banet vei for ren entreprenørvirksomhet. For øyeblikket har vi åtte kraftverk under bygging for andre enn oss elv, sier administrerende direktør Rein Husebø i Småkraft.

Ikke nye arbeidsplasser

Nå som anleggsfasen er over vil ikke Lislevatn kraftverk gi noen arbeidsplasser lokalt i Evje og Hornnes. Kraftverket vil bli fjernstyrt fra Brokke, og vil som hovedregel bare ha tilsyn en gang i uka.

Som ordfører har Bjørn Ropstad vært med på åpningen av tre kraftverk i Evje og Hornnes, og ser gjerne at det blir flere. Foto: Torbjørn Witzøe

Ønsker mer utbygging— Sammenlignet med Bykle, Valle, Åseral og Iveland er vi ingen kraftkommune. Det Evje og Hornnes i første omgang vil tjene på dette kraftverket er eiendomsskatt. Men som aksjonær i Agder Energi vil vi indirekte nytte godt av alle gode investeringer. Det er også flott at det lokalt kan bli produsert grønn energi, sier ordfører Bjørn Ropstad.

Onsdag var tredje gang ordføreren var med på å åpne et kraftverk i Evje og Hornnes. Han sier kommunen er positiv til videre utbygging, og nå håper på at det planlagte elvekraftverket i Fennefossen i Otra blir realisert. Dette vil produsere omtrent dobbelt så mye som nyåpnede Lislevatn kraftverk.

50 konsesjoner

Definisjon av småkraftverk er at de har en installert effekt på mellom 1 og 10 MW, mens de som er enda mindre defineres som mini- eller mikrokraftverk. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt konsesjon for bygging av til sammen 50 mindre kraftverk på Sørlandet. Det er likevel flere av disse som ennå ikke er realisert. De aller fleste småkraftverkskonsesjonene er gitt vest i Vest-Agder. I Kvinesdal og Sirdal er det gitt henholdsvis 14 og 10 konsesjoner.

— Lave strømpriser gjør at spesielt lokale grunneiere har fått problemer med å få lånefinansiert utbyggingen. Andre aktører har hatt problemer med å få levere strømmen inn på et overbelastet nett. Jeg tror likevel at det framover vil bli bygget flere nye småkraftverk både på Sørlandet og ellers i landet. Det ligger også en del konsesjonssøknader til behandling hos NVE, sier Rein Husebø.

Dette er småkraftverkskonsesjonene som foreløpig er gitt i Aust- og Vest-Agder, og tallene viser installert effekt:

Audnedal:

Helle småkraftverk 1,0 MW

Bygland:

Søråni kraftverk 4,5 MW

Bykle:

Kaldsåni kraftverk 3,15 MW

Gjeiskelid småkraftverk 3,5 MW

Evje og Hornnes:

Lislevatn kraftverk 4,1 MW

Uleberg kraftverk 6,9 MW

Flekkefjord:

Sandvand kraftverk 1,48 MW

Selura kraftverk 1,1 MW

Furstølåna kraftverk 1,54 MW

Flikka kraftverk 1,75 MW

Ramsliåna kraftverk 1,6 MW

Froland:

Skripelandsfossen kraftverk 2,5 MW

Vassfossen kraftverk 8 MW

Hægebostad:

Lisleåna kraftverk 0,2 MW

Kristiansand:

Nytt Boenfossen kraftverk 3,5 MW

Kvinesdal:

Kilen minikraftverk 0,35 MW

Opofte minikraftverk 0,6 MW

Bergesli kraftverk 0,7 MW

MinikraftverkHusefjellbekken 0,95 MW

Røylandsfossen kraftverk 0,9 MW

Gjemlestad kraftverk 6,89 MW

Frøytlandsfoss kraftverk 3,0 MW

Stølen kraftverk 1,9 MW

Kleivan kraftverk 1,7 MW

Mygland kraftverk 2,7 MW

Selandsåna kraftverk 1,7 MW

Stokkelandsåna kraftverk 3,1 MW

Nytt Kvinesdal kraftverk 1,3 MW

Hisvatn kraftlag 3,5 MW

Lindesnes:

Færåsen kraftverk 1,4 MW

Spilling kraftverk 1,0 MW

Sirdal:

Brekkebekken minikraftverk 0,74 MW

Breilobekken kraftverk 1,3 MW

Hemså kraftverk 1,6 MW

Kvævebekken kraftverk 1,75 MW

Bjunes kraftverk 1,38 MW

Liemyr kraftverk 1,42 MW

Haugåna kraftverk 1,4 MW

Oftedal kraftverk 9,9 MW

Virak kraftverk 1,45 MW

Mydland kraftverk 0,3 MW

Tvedestrand:

Hammerfossen minikraftverk 0,57 MW

Valle:

Hommsåne kraftverk 1,7 MW

Kveasåni småkraftverk 4,9 MW

Åmli:

Skjeggedal kraftverk 5,4 MW

Kilandsfossen 6,8 MW

Åseral:

Veiåni minikraftverk 0,79 MW

Tjaldalsåni kraftverk 1,8 MW

Kylland småkraftverk 1,2 MW