Siden 2002 har Skagerak Energi, Agder Energi, BKK og Statkraft investert rundt 1,25 milliarder kroner i egenkapital i Småkraft AS. Agder Energi eier 20 prosent, og har dermed investert cirka 250 millioner kroner i selskapet som bygger ut såkalte småkraftverk i elver og bekker rundt omkring i Norge.

Vi trenger kapital. Vi har mange muligheter for investeringer i nett og vannkraft. Ved å frigjøre kapital kan vi realisere andre prosjekter

All utbygging skjer i samarbeid med lokale grunneiere, som også får sin del av verdiskapningen.

Nå er det imidlertid slutt på investeringene. Kraftselskapene vil selge kraftverkene samlet som en stor aksjepost. Flere av dem ligger på Sørlandet.

Strategisk

— Dette ligger i vår konsernstrategi som ble vedtatt i 2014, og er sånn sett utenfor kjernevirksomheten. Vi har en minoritetsandel og dermed små muligheter for å kontrollere utviklingen, sier konsernsjef marked i Agder Energi, Steffen Syvertsen. Men han legger til at det er flere årsaker.

— Vi trenger kapital. Vi har mange muligheter for investeringer i nett og vannkraft. Ved å frigjøre kapital kan vi realisere andre prosjekter, sier Syvertsen.

Høye krav

Syvertsen er nestleder i styret i Småkraft AS. Han tror selskapet også vil ha godt av nye eiere, eiere som har penger å investere. Agder Energi er eid av Statkraft og alle kommunene i Agder.

— Det er forventet at nye eiere i Småkraft har lavere avkastningskrav enn det vi har. Det kan øke sannsynligheten for realisering av prosjekter, sier Syvertsen. Han opplyser at selskapet har konsesjon på en rekke nye småkraftprosjekter.

— Har investeringen vært mindre lønnsom enn dere tenkte?

— Kraftprisene gjør noe med lønnsomheten i kraftprosjekter. Verdiutviklingen gjør at vi likevel tror det kan ha vært en lønnsom investering, sier Syvertsen.