— Dette blir det største solcelleanlegget som er levert i Norge. Det blir dobbelt så stort som anlegget som innehar rekorden i dag; Asko Norges sentrallager på Vestby, sier en synlig stolt Morten Meier, daglig leder i Sun Net.

Sammen med kollega og styreformann i Sun Net, Bjørn Jensen, direktør Peder Syrdalen i Asko Agder, direktør Thor Usterud i Norgesgruppen Eiendom Agder, samt Geir Ausland, verksdirektør for Elkem Solar, viser de fornøyde mennene fram taket hvor solcelleanlegget skal installeres.

15 prosent av energiforbruket

— Installasjonen starter 1. mars og skal i følge kontrakten være ferdig og klart til bruk innen 22. april, sier Usterud.

Solcelleanlegget, som utgjør en investering på 12,5 millioner kroner for Asko Agder, vil produsere ca 600.000 kwh og vil dekke ca 15 prosent av Asko Agders totale energiforbruk.

— Panelene installeres slik at de kan ta inn mest mulig sol, og vi gjør også de nødvendige grepene for å kunne levere ut strøm vi selv ikke bruker, forklarer Usterud.

Solcelleanlegget er nemlig ikke av typen som kan lagre strøm i batterier, men det vil ifølge Usterud være få tilfeller der strømproduksjonen er større enn behovet.

Asko Agder skal installere solcellepaneler på 4,5 av totalt 20 mål tak på lagerbygget ved gamle E 18 like vest for Lillesand. Fra venstre: Thor Usterud, Geir Ausland, Bjørn Jensen, Morten Meier og Peder Syrdalen. Foto: Kjartan Bjelland

Produsert i Kristiansand

Solcellepanelene som Sun Net leverer, er produsert av Elkem Solar i Kristiansand.

— Prisen for solcelle har falt til en fjerdedel av hva prisen var for 6-7 år siden. Så blir det et ytterligere sprang med slike installasjonskostnader som vi ser her i det første, store prosjektet av sitt slag i Norge, forteller Ausland.

Ifølge Meier kommer solcelleanlegget med en pris på 12,65 kroner per watt peak (et mål for effekt avgitt fra et solcellepanel belyst under standard testforhold, journ.anm.), noe som gjør at det begynner å bli lønnsomt å legge solcellepaneler på tak.

— Over en periode på 40 år må man med dette anlegget betale mellom 30 og 40 øre pr kwh produsert strøm. Det må da sammenlignes med hva bedriften kunne kjøpt strøm for, inkludert nettleie og avgifter, annensteds fra, fortsetter Meier.

Miljøbegrunnelse

På denne delen av Asko Agders tak skal det installeres 2825 solcellepanler av typen vist i bildet. Fra venstre: Thor Usterud, Geir Ausland, Bjørn Jensen, Morten Meier og Peder Syrdalen. Foto: Kjartan Bjelland

Ifølge Syrdalen er det imidlertid ikke lønnsomhet eller kostnadsreduksjoner som er bakgrunnen for solcelleanlegget.— For oss er det miljøaspektet som ligger til grunn for investeringen. Vi har som mål å nærme oss klimanøytralitet innen 2020, sier Syrdalen.

For solcelleinvesteringen regner Asko Agder-direktøren å få igjen 3-4 prosent avkastning.

Flere prosjekter på gang

Om solcelleanlegget i Lillesand er starten på noe større, tør ikke Jensen spå ennå.

— Vi har flere store prosjekter på trappene i 2016, men det er uvisst hvor fort ting kan skje, sier solcellefirmaets styreformann og trekker samtidig linjene til det grønne skiftet og klimatoppmøtet i Paris.