— Det er litt synd at vi ikke holder stimen og får flere til å reise, men sånn er det nå en gang, sier fungerende lufthavnsjef på Kjevik, Magne Ryggetangen, til Fædrelandsvennen.

Onsdag publiserte Avinor trafikktallene for norske flyplasser i oktober, og trenden for Kjevik er den samme som i september.

9 prosent fall på utland

Den totale passasjertrafikken over Kjevik lufthavn falt med 1,4 prosent i oktober, sammenlignet med samme periode i fjor.

Og i oktober, som måneden før, er det utenlandstrafikken som drar ned. Hele 9 prosent færre reiste utenlands fra Kjevik i oktober, mens innenlandstrafikken hadde en svak økning på 1,6 prosent.

Hittil i år har trenden vært den samme. Totalt har trafikken falt med 1,3 prosent. Innenlands har Kjevik hatt 1 prosent flere passasjerer enn samme periode i fjor, mens utenlandstrafikken har opplevd en nedgang på 6,9 prosent.

Manglende charter og reduksjon på København

— Den direkte årsaken for utenlandsfallet er fortsatt at vi hadde en charterrute til Tyrkia i 2014 som ikke har vært på programmet i år. I tillegg har Widerøe redusert noe på trafikken til København, sier Ryggetangen.

Han forteller videre at dersom man tar bort chartertrafikken, har utenlandstrafikken en generell nedgang på 5,4 prosent.

Nasjonalt er bildet motsatt: Utlandstrafikken fortsetter å øke, i oktober med 3 prosent, mens innenlandstrafikken for oktober trekker ned med 2,1 prosent.

- Ergerlig

— Dere åpnet den nye utenlandsterminalen i juni, men likevel fortsetter utenlandstrafikken å falle. Hva vil dere gjøre for å snu trenden?

— Det er litt ergerlig, i grunnen. Vi får gode tilbakemeldinger på terminalfasilitetene, men det er lite vi selv kan gjøre på kort varsel, svarer Ryggetangen.

Oljekrise

— Er det krisen i oljeserviceindustrien som merkes?

— Det er vel dumt å utelukke det, men ting henger sammen. At det er litt pessimisme i næringslivet gjør nok at man er noe mer forsiktig med å bruke penger på reiser. Svak kronekurs kan nok også virke inn for feriereisende, sier Ryggetangen.