Etter to måneder på rad med passasjerøkning, sammenlignet med tilsvarende måneder i 2014, ble det i september nok en nedgang i flytrafikken over Kjevik.

Charterkutt

Og det er utenlandstrafikken som står for passasjerfallet. Hele 14 prosent færre passasjerer brukte Kjevik på utenlandsreiser.

— Hovedårsaken er at vi hadde en charterrute til Tyrkia i 2014 som ikke har vært på programmet i år. Ser vi bort fra chartertrafikken har vi en generell nedgang i utenlandstrafikken på i underkant av 6,5 prosent, sier fungerende lufthavnsjef på Kjevik, Magne Ryggetangen.

Nedgang i september

Magne Ryggetangen. Foto: Torgeir Strandberg

Totalt reiste 101.565 passasjerer reiste til eller fra Kjevik i årets første høstmåned, noe som er en nedgang på 3,6 prosent fra september 2014. Innenlands økte faktisk trafikken med 1,5 prosent.— Jeg håper jo det er en trend i det hele, men synes uansett det er positivt med trafikkvekst på innland, kommenterer Ryggetangen.

Nedgang hittil i år

Hittil i år ligger passasjertrafikken marginalt under fjoråret med 1,3 prosent færre passasjerer. Fortsatt er det utenlandstrafikken som står for nedgangen med -6,7 prosent, mens det på innenlandsrutene var en liten økning på 1 prosent.

Skiller seg ut

Utviklingen på Kjevik skiller seg for øvrig fra resten av landet, der passasjertrafikken både i september og hittil i år har falt på innland men økt på utland.

— Jeg har ikke noen god forklaring på hvorfor det er motsatt utvikling på Kjevik i forhold til andre flyplasser i landet, sier Ryggetangen.

Oljebrems

Om trafikkutviklingen hittil i år har han følgende kommentar:

— Generelt ville det overraske meg om den oljebremsen vi ser i næringslivet ikke skulle få konsekvenser.