Arbeidstilsynet og LO reagerer.

Manpower beklager i ettertid at den felles e-posten til en gruppe medarbeidere ble sendt ut fra en av selskapets kundekonsulenter.

Det er mange svenske arbeidstagere som jobber på Oslo Lufthavn Gardermoen, landets ubestridt største flyplass og en magnet for midlertidig ansatte fra hele Norge og store deler av Sverige.

Felles-e-posten etterlot liten tvil: Egenmelding holdt ikke.

«Grunnet St. Hans og Midsommarafton feires denne helgen, vil Manpower benytte seg av styringsretten som arbeidsgiver og kreve sykmelding fra en Norsk lege ved fravær. Så om man blir syk og ikke kommer på jobb i helgen, så har man ikke anledning til å benytte seg av egenmelding. Eneste form for gyldig dokumentasjon om du er for syk til å komme på jobb, er altså en sykmelding fra en Norsk lege.»

Slik lød deler av e-posten.

Legger seg flat

Navs eksperter reagerer.

— En arbeidsgiver har ifølge loven ikke rett til å nekte en gruppe arbeidstagere å bruke egenmelding ved sykdom, sier May Britt Christoffersen, seksjonssjef i Nav.

En arbeidsgiver kan imidlertid nekte å betale sykepenger til én enkelt ansatt, dersom de med rimelig grunn tror at fraværet ikke skyldes sykdom, tilføyer seksjonssjefen. Det er folketrygdloven som regulerer arbeidstagernes rettigheter. Beklager

HR-direktør Thor Simonsen i ManpowerGroup beklager at e-posten ble sendt ut.

— Denne e-posten skulle ikke vært sendt ut. Det skjer feil i alle organisasjoner, sier Simonsen.

- Opplever dere mye misbruk av egenmeldinger på Gardermoen eller andre steder?

— På generelt grunnlag må jeg svare at vi absolutt ikke har det slik. Tvert imot – vi opplever at vi har dyktige og samvittighetsfulle medarbeidere, både på Gardermoen og andre steder, sier Simonsen.

Høyere fravær

HR-direktøren tilføyer at bemanningsselskapet også er svært godt fornøyd med sine svenske medarbeidere.

Manpower opplever at svenske medarbeidere oftere melder seg med ønsker om fri når Midsommarafton nærmer seg, men at behovene på Gardermoen ikke gjør det mulig å etterkomme alle ønsker.

Arbeidsgiveren har registrert at sykefraværet er statistisk noe høyere i disse helgene enn ellers.

- Har dere en tøff turnus på Gardermoen?

— Nei. På generelt grunnlag har jeg ikke inntrykk av at den er tøffere enn andre steder, sier Simonsen.

LOs førstesekretær Peggy Hessen Følsvik er ikke overrasket. Hun mener at slike e-poster forteller litt om problemene som vikarer, eller midlertidig ansatte, kan støte på i arbeidslivet.

— I LO kjenner vi ikke denne konkrete saken, men generelt har vi ikke de beste erfaringene med bemanningsbransjen. E-posten kan også være et tegn som bekrefter hvordan vikarer ofte får en løsere tilknytning enn fast ansatte, sier Følsvik.

— Og så er det viktig å minne om at avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) faktisk gir IA-bedriftene adgang til å gå motsatt vei, nemlig å gi de ansatte en utvidet rett til egenmeldinger ved sykdom, sier LO-sekretæren.