Aftenposten skriver 28. april at fraværet i Mandal kommune stupte da de ansatte fikk sykmelde seg selv. Oppslaget bygger på en ny evaluering av Tillitsprosjektet, utført av Atle Mykletun m.fl. Vinklingen gir inntrykk av at det var egenmeldingsordningen som fikk fraværet til å «stupe».

Vi har også evaluert Tillitsprosjekt, og det er mye likt i den nye evalueringen og vår. Samtidig er det vanskelig å sammenligne tallene, blant annet fordi måletidspunktene er ulike. I tillegg er datagrunnlag til Mykletun m.fl. begrenset til en fraværslengde på maks 13 uker, mens vi har riktige fraværslengder.

Ideen bak Tillitsprosjektet er at ansatte kommer raskere tilbake til arbeid når de kan selv bestemme når de er friske nok. Tidligere forskning har stilt spørsmål ved om legene bidrar til kunstig høyt fravær ved standardiserte meldelengder. Ved egenmelding forventer man at fraværet blir kortere og friskmeldingsdag fordeles jevnere på ukedagene.

Våre data viser at det korte fraværet, kortere enn 16 dager, ble kortere mens det lange fraværet, lenger enn 16 dager, ble lengre i løpet av de tre første år. Friskmeldingsdag ble jevnere fordelt på ukedagene for det korte egenmeldte fraværet, men ikke for det lange egenmeldte. Hypotesen om raskere tilbake og en mer jevn fordeling på ukedagene bekreftes for det korte fraværet, men ikke for det lange.

Sammenlignet med 29 andre kommuner, finner Mykletun m.fl. en nedgang i langtidsfraværet på 1,59 prosentpoeng etter forsøket fra perioden 2008-12, sammenlignet med perioden før; 2003-2007. Dette beskrives som en kraftig reduksjon og at effekten er sterkest det første året, altså i 2008. Tredje kvartal 2008 er tidlig i Tillitsprosjektet. Våre data viser at egenmelding ikke er blitt vanlig ved lange fravær: 46 prosent av de lange fraværene er kun legemeldt, 27 prosent er kun egenmeldt, og de øvrige er både egen— og legemeldt. Kun legemeldt fravær er betydelig kortere enn fravær som kun er egenmeldt; henholdsvis 70 mot 116 dager i gjennomsnitt. Det betyr at legene fortsatt spilte en aktiv rolle i å definere det lange fraværet i 3. kvartal 2008 og at en eventuell nedgang i liten grad kan tilskrives Tillitsprosjektet, men snarere legenes praksis.

I prosjektets første år var 53 prosent av det lange fraværet kun egenmeldt, stigende til 71 og 75 prosent i de to påfølgende årene. Da er det rimelig å forvente en reduksjon i fraværslengden fra det første til de to påfølgende årene. Det finner vi heller ikke.

Som Mykletun m.fl., lurer vi på hva som forklarer reduksjonen i fraværet fra 3. kvartal 2011. De peker på det strenge oppfølgings- og kontrollregimet som viktigste årsak. Vi er langt på vei enige, men det er viktig å huske at Mandal, på grunn av en svært anstrengt økonomi i 2011, signaliserte nedbemanning. Det fikk de ansatte fikk med seg, ref. siste side i rapporten til Mykletun m.fl.