KRISTIANSAND: — Vi pleier å donere masse produkter til bruktbutikken Hjelperen i Søgne. De selger produktene våre videre og gir salgsinntektene til Mercy Ships. Men nå har vi stoppet leveringen av produkter, og det er uaktuelt å starte opp igjen før Mercy Ships har ryddet opp i konflikten, sier Einar Øgrey Brandsdal, administrerende direktør i Netthandelen.

Han har i flere år gitt både pengegaver og produkter til Mercy Ships og har på den måten vært en av de aller viktigste bidragsyterne til stiftelsen. Moren, Inga Helene Øgrey, jobber i tillegg som frivillig for stiftelsen.

Med Netthandelens stans i støtte, øker problemene for den Kristiansand-baserte bistandsorganisasjonen. Tidligere har Fædrelandsvennen skrevet at arbeidene med Mercy-huset på Justneshalvøya er stanset av giverne i næringslivet. Planen har vært å bygge et hus til en verdi av 6 millioner kroner, og la salsginntektene gå til Mercy Ships sitt arbeid.

— For å si det sånn: Jeg synes Mercy Ships er en fantastisk veldedighetsorganisasjon som gjør svært viktig arbeid for de aller fattigste i Afrika. Da er det ille at en så tullete konflikt skal skygge for det viktige arbeidet de driver med, mener Øgrey Brandsdal.

Gir til andre

— Hva vet du om konflikten?

— Mitt inntrykk er at det kanskje ikke er så heldig at et ektepar sitter med så mye makt i styret, mer enn det vil jeg egentlig ikke si. Nå må de se å få fikset opp i dette tullet og finne ut av ting. Denne konflikten er ingen tjent med, sier Øgrey Brandsdal.

— Hvor mye støtte har dere gitt til stiftelsen?

— Det har jeg ikke i hodet, det har blitt en del de siste årene. Noe er pengegaver, det gir vi som regel på høsten og vinteren, mens resten er produkter til Hjelperen i Søgne. Det gir vi ukentlig gjennom hele året, men nå gir vi i stedet produktene til andre bruktbutikker, forklarer Øgrey Brandsdal.

Givere krever opprydding

Han utelukker ikke at Netthandelen vil støtte Mercy Ships i framtiden, men sier det først vil skje når stiftelsen rydder opp i konflikten.

— Det handler ikke om at jeg føler meg usikker på at pengene går dit de skal, men nå må vi få rede på hva som er fakta i denne konflikten, og da avventer vi situasjonen. Og du må gjerne skrive at jeg stusser litt over at vi ikke har hørt fra styreleder ennå. Jeg forventer at Natvig kontakter giverne for å redegjøre for hva som foregår, sier Øgrey Brandsdal.

Også Gunnar Norheim i Norgesenergi og Espen Albert i Dampbageriet er viktige støttespillere til Mercy Ships.— Vi har ikke hatt tid til å diskutere denne saken internt ennå, det vil vi gjøre ganske snart. Men i utgangspunktet føler jeg meg veldig trygg på at de midlene vi gir, går dit de skal, sier Norheim.

Norgesenergi støttet Mercy Ships for første gang i fjor, og har bidratt med 100.000 kroner til stiftelsen. Espen Albert har bidratt med støtte til Mercy-arrangementer i tre år.

— Jeg er litt avventende nå, men jeg regner med at vi samarbeidspartnere vil få en redegjørelse snart, og det har jeg også fått signaler på at vi skal få. En ting er å lese om det i avisen, men vi må snakke med dem det gjelder, sier Albert.

- Søkt kritikk

Nestleder Lars Karl Hult i Mercy Ships-styret synes det er trist at en viktig giver en periode har valgt å ikke støtte organisasjonen. Men han er ikke enig i kritikken fra Øgrey Brandsdal.

— Det blir søkt å trekke frem påstander om maktkonsentrasjon fordi det sitter et ektepar i styret, sier Hult.

— Det er vanligvis ni personer i dette styret. For tiden er vi bare fem, men det jobbes med å rekruttere nye styremedlemmer, sier han.