Slik skal det bli. Hvis Mercyhuset fullføres etter planen, kan prosjektet innbringe om lag seks millioner kroner til stiftelsen Mercy Ships. Foto: Strek Arkitekter
Daglig leder i Krag Gruppen, Sjur Eftevaag, forteller at giverne har innstilt arbeidet til konflikten er løst. Foto: Arkivfoto: Frode Lindblom

KRISTIANSAND: En rekke aktører i Kristiansands næringsliv har gått sammen om å hjelpe stiftelsen Mercy House Norge. Prosjektet Mercyhuset har bidragsytere som Krag-Gruppen, Mur i sør, YIT og Gilje, for å nevne noen.

Arbeidet startet i vinter, med en seremoni der ordfører Arvid Grundekjøn deltok. Men nå står arbeidet stille.

Årsaken er en bitter intern konflikt i stiftelsen. Etter det Fædrelandsvennen kjenner er styret splittet, og deler av styret er i konflikt med daglig leder Arvid Solheim .

— Jeg vil ikke si noe. Det eneste som betyr noe for meg er arbeidet som foregår på sykehusskipet, ute blant de fattige. De får beskylde meg for hva de vil, jeg har ikke noe å si, sier Solheim, som fortsatt er daglig leder.

- Kommer du til å fortsette i Mercy Ships?

— Nei, det gjør jeg ikke. Men nå vil jeg ikke si mer.

Byggarbeid stanset

Mercyhuset, som bygges på Justneshalvøya i Kristiansand, blir utelukkende finansiert av gaver. Lokale håndverkere gir gratis arbeidstimer og materialer. Kristiansand kommune bidrar med gratis tilkoblingsavgift, mens Krag Gruppen har donert tomta det bygges på. Alle pengene fra salget, estimert til å være rundt seks millioner kroner, skal doneres til Mercy Ships' arbeid for syke mennesker i Afrika.

— Vi har gitt beskjed til ledelsen i Mercy Ships at vi stanser all bygging inntil de får ryddet opp i interne forhold, sier Sjur Eftevaag , daglig leder i Krag Gruppen.

Ifølge Eftevaag er det uaktuelt å fortsette prosessen slik situasjonen er nå.— Det har nylig blitt klart for oss at det er en ganske dyp konflikt internt i Mercy Ships. Jeg ønsker ikke å gå inn på hva vi har fått rede på, men for oss er det viktig å vite at gaven vi donerer, blir forvaltet på en god og trygg måte. Det føler vi oss ikke sikre på slik ting er nå, understreker Eftevaag.

Bekymret grunnlegger

Etter et besøk hos stiftelsen i Norge, håper Mercy Ships grunnlegger at verdiene i Mercyhuset sikres.

Mercy Ships amerikanske grunnlegger Donald Stephens, ser så alvorlig på situasjonen i den norske stiftelsen at han i starten av mai tok turen over til Kristiansand for å snakke med alle de involverte.

Tilbake i USA har han følgende kommentar til Fædrelandsvennen:

— Det er mitt håp og min bønn at Mercyhuset fullføres og at midlene derfra kommer de fattige til gode.

Han sier han har full tillit til at styret i den norske stiftelsen klarer å rydde opp i problemene.

— Mercy Ships Norge er en vital og viktig partner for oss, i arbeidet vi gjør med å drive sykehusskip og å bygge opp lokal kapasitet på helsespørsmål, sier Stephens.

Han sitter selv i styret for den norske stiftelsen, i tillegg til å lede den amerikanske moderorganisasjonen som Mercy Ships Norge samler inn penger til.

Taus styreleder

Steinar Kile, byggleder for Mercyhuset, ønsker ikke å uttale seg om saken til Fædrelandsvennen. Det gjør heller ikke styreleder i Mercy Ships, Erling Natvig. Han var den som i sin tid tok initiativet til Mercy-huset og utfordret Krag Gruppen på å bli med.

— Du får snakke med Lars Karl Hult. Det er han som må svare på spørsmål om det huset, svarer Natvig.

— Har du ingen kommentar til denne saken?

— Nei, jeg vil ikke uttale meg. Det er Hult du må henvende deg til, vi er blitt enige om at det er han som uttaler seg.

- Personalsak

Lars Karl Hult er nestleder i Mercy Ships. Han bekrefter at styret har blitt varslet om full byggestans i prosjektet, men mener Krag gruppen overreagerer.

— Jeg stiller meg ganske uforstående til måten de reagerer på. Dette dreier seg om en personalsak. Den er vi i gang med å håndtere nå, og når den er ferdig, så er de interne problemene over, slik vi ser det, sier Hult til Fædrelandsvennen.

— Hva dreier saken seg om. Går det på ledelsen?

— Ja, nå spør du litt vanskelig. Det har med noen i ledelsesgruppa å gjøre, mer vil jeg ikke å utdype. Vi vil ikke ha en offentlig skittentøyvask i media, svarer Hult.

— Har det skjedd endringer internt i stiftelsen i det siste?

— Vedkommende denne saken dreier seg om, arbeider i prinsippet fortsatt i Mercy Ships, men ikke full steam, hvis man kan si det sånn. Vi holder på å behandle denne saken nå. I løpet av et par uker regner vi med at den er ute av verden, forklarer Hult.