Torsdag var det fengslingsmøter i Nedre Romerike tingrett for 11 av de til sammen 20 pågrepne i den store politirazziaen mot butikkjeden Lime Minipris.

Alle 11 ble fengslet i fire uker. Seks av de siktede er familiemedlemmer. I tillegg skal to av de fornærmede være i familie med Lime-sjefen Sajjad Hussain.

Politiet ba i samtlige saker om fire uker med brev— og besøksforbud, hvorav to uker i full isolasjon.

Varetekt er et kraftig inngrep, understreker politiadvokat Åsmund Yli, som er påtaleansvarlig i saken.

— Men i disse tilfellene mener vi det er tvingende nødvendig med fengsling, og det har retten støttet, sier han til NTB.

Les også:

Familie i fengsel

Dagens fengslingsmøter førte dermed til at store deler av familien til Sajjad Hussain blir varetektsfengslet, siktet for blant annet menneskehandel, trygdebedragerier, bankbedragerier og skattesvindel.

Sajjad Hussain (37) ble pågrepet på Gardermoen 16. august på vei til Portugal og ble varetektsfengslet 1. september siktet for grov menneskehandel.

I tillegg er hans bror (38), brorens kone (37), far (67), mor (57), søster (28) og svigerfar (63) fengslet.

Tirsdag og onsdag ble i alt 19 personer pågrepet i saken. Det blir nytt fengslingsmøte på Romerike fredag.

Les også:

Lukkede dører

Samtlige fengslingsmøter torsdag gikk for lukkede dører, slik politiet begjærte av hensyn til etterforskningen.

Advokat Bernt Heiberg representerte en av mennene som ble varetektsfengslet i fire uker. Hans klient ønsket at fengslingsmøtet skulle foregå for åpne dører.

— Han har ingenting å skjule og ønsket å ha mediene til stede, sier Heiberg.

Ifølge advokaten sier klienten at han har perifere forbindelser til de andre siktede i saken.

For rundt seks måneder siden var han franchisetaker i Lime-kjeden, men er i dag kjøpmann for et par andre butikker utenfor Lime-systemet. Klienten erkjenner ikke straffeskyld.

— Han mener han ikke har gjort noe som kan beskrives som menneskehandel. Jeg kan heller ikke se at det foreligger utnyttelse av mennesker ut i fra det politiet har lagt frem, sier advokaten.

Advokaten hevder uskyld

Advokat Siri Langseth representerer en kvinne som er siktet for menneskehandel.

— Hun erkjenner ikke straffeskyld, sier Langseth.

Også den siktede advokaten, som politiet mener gjennom sitt advokatvirke har bidratt til menneskehandel, ble varetektsfengslet i fire uker.

— Han mener han er uskyldig, og at etterforskningen vil avdekke at han ikke er skyldig i menneskehandel, sier advokat Erling Kjærmann, som var stedfortreder for Arvid Sjødin, som egentlig representerer den siktede advokaten.

Flere av de siktede anket kjennelsen om varetektsfengsling på stedet, mens flere tok betenkningstid.

Til sykehus

Den aldrende faren til den påståtte hovedmannen Sajjad Hussain måtte torsdag fraktes til sykehus før fengslingsmøtet begynte. Han var derfor ikke til stede under fengslingsmøtet.

Han kom imidlertid tilbake til Nedre Romerike tingrett i tide til å høre dommeren lese opp kjennelsen der han ble fengslet for fire uker. Han skal sitte hele eller deler av perioden i isolasjon.

Etterpå ble han støttet av to personer ut fra rettsmøtet. Da han kom ut til hovedinngangen til rettslokalene i Lillestrøm, sviktet bena under ham og den eldre mannen ble liggende på bakken. Dermed måtte han kjøres til sykehuset på ny.

— Han er alvorlig syk. Jeg er kritisk til at retten ikke leger større vekt på helsesituasjonen hans, sa mannens forsvarer, advokat Petter Bonde.

Faren er siktet for grovt heleri. Han erkjenner ikke straffeskyld.

Les også: