Den aldrende faren til den påståtte hovedmannen Sajjad Hussain måtte torsdag fraktes til sykehus før fengslingsmøtet begynte. Han var derfor ikke til stede under fengslingsmøtet.

Han kom imidlertid tilbake til Nedre Romerike tingrett i tide til å høre dommeren lese opp kjennelsen der han ble fengslet for fire uker. Han skal sitte hele eller deler av perioden i isolasjon.

Etterpå ble han støttet av to personer ut fra rettsmøtet. Da han kom ut til hovedinngangen til rettslokalene i Lillestrøm, sviktet bena under ham og den eldre mannen ble liggende på bakken. Dermed måtte han kjøres til sykehuset på ny.

— Alvorlige helseplager

— Han er alvorlig syk. Jeg er kritisk til at retten ikke leger større vekt på helsesituasjonen hans, sa mannens forsvarer, advokat Petter Bonde.

Faren er siktet for grovt heleri. Han erkjenner ikke straffeskyld.

— Dette er en eldre mann som har betydelige fysiske og psykige plager. Han er sterkt preget etter to dager på glattcelle, og han opplever situasjonen som svært vanskelig og belastende, sier Bonde.

– Det er svært tvilsomt at han skulle kunne takle en situasjon hvor han sitter på isolasjon. Men hvis han blir fengselet vil jeg be om at han ikke blir satt på noen form for restriksjoner, sier han.

Krevde seg løslatt

Hans kone, moren til de antatte hovedmennene i Lime-komplekset, ble også varetektsfengslet i fire uker.

Advokat Morten Furuholmen ville ikke opplyse om hun er satt under spesielle restriksjoner, som isolasjon, samt brev- og besøksforbud, men bekrefter at hun ble fengslet, trass begjæringen om løslatelse.

– Hun var forberedt på dette utfallet. Dette er et gammelt menneske, som aldri har hatt noen befatning med politi eller fengsel tidligere. Det er klart at det er særskilte hensyn som gjør seg gjeldende i hennes tilfelle, sa advokat Morten Furuholmen etter at fengslingskjennelsen ble kjent.

Mer enn hundre politifolk bidro i razziaene mot en rekke Lime-butikker denne uken. Foto: Orn E. Borgen

Siktet for heleri

Politiet mener foreldrene til de antatte hovedmennene i Lime-saken kan ha fått utbytte fra straffbare handlinger og har siktet dem for grovt heleri eller bistand til det. Selv nekter de all skyld.

En 38 år gammel mann — broren til Sajjad Hussain - er varetektsfengslet i fire uker og siktet for menneskehandel og tvangsarbeid.

Mannen nekter straffskyld og begjærte seg løslatt, opplyser forsvarer Lars Christian Sunde.

– Han tar det veldig tungt, sier Sunde. De to første ukene i varetekt blir i full isolasjon.

38-åringen er tidligere dømt for brudd på utlendingsloven, fordi han hadde gitt arbeid og husrom til åtte utlendinger uten gyldig arbeidstillatelse. Han var da eier av fem Joker- og Spar-butikker.

Furuholmen: Sjikane

Foreldrene er etter detVGerfarer blant annet mistenkt for å ha mottatt penger eller større gaver fra de siktede barna, penger som skal stamme fra ulovlig virksomhet.

IfølgeDagbladetetterforsker politiet blant annet pengetransaksjoner og eiendomsoverdragelser som står i morens navn, men som kobles til penger fra sønnenes forretningsdrift.

Morten Furholmen beskylder politiet for å sjikanere hans klient, og kaller pågripelsen og fengslingen av moren for en overreaksjon.

– Det kan også få en form som gir en følelse av at det er sjikane, en hel familie skal gå med i dragsuget. Hvor også da personer som ikke egentlig være målskiven blir skadelidende, sier han.

– Jeg skjønner at politiet må etterforske, men det virker på meg som om politiet har gått veldig bredt ut og at dette har fått en stor dimensjon. Om det er dekning for det, det får etterforskningen vise. Jeg betviler det, sier han.

Her er noen av hovedpersonene:

Sajjad Hussain

Daglig leder i Lime Minipris. Pågrepet på Gardermoen 16. august på vei til Portugal. Varetektsfengslet siktet for grov menneskehandel. Har siden april i år vært under etterforskning, mistenkt for skatteunndragelser for flere millioner kroner. Sitter varetektsfengslet. Nekter straffskyld.

Hussains 38 år gamle bror

Driver flere butikker, og startet Lime sammen med broren i 2012. Dømt i 2011 for overtredelse av Utlendingsloven etter bruk av fem ulovlige arbeidere. Bøtelagt for bruk av ulovlig arbeidskraft også i 2007. Fremstilles for varetektsfengsling i dag.

40-årig eiendomsinvestor

Investor som tidligere har drevet innenfor spill samt økonomirådgivning for innvandrere. Har drevet eiendomsselskap sammen med de to brødrene som startet Lime-kjeden. Fremstilles for varetektsfengsling i dag.

37-årig butikksjef

Barndomsvenn av Hussain-brødrene. Ble tatt på fersken med fire arbeidere uten lovlig opphold i butikken i fjor høst. Fremstilles for varetektsfengsling i dag.

34-årig advokat

Forsvarer i straffesaker, profilerer seg som ekspert på arbeidsrett og kontraktsrett. Mistenkt for å ha vært en tilrettelegger i saken. Fremstilles for varetektsfengsling i dag. Benekter at han har noe med saken å gjøre.

47-årig forretningsmann

Tidligere dømt i en større bedragerisak. Jobbet tidligere som psykiater. Har tidligere stått frem som bakmann for Lime-kjeden. Ifølge advokatfullmektig Martin Richardsen stiller han seg uforstående til siktelsen. Fremstilles for varetektsfengsling i dag.

Onsdag ettermiddag opplyser politiet at totalt 20 personen er siktet i saken.

Politiet har gått til det skritt å leie en kjeller ved et hotell i Skjetten for å ha plass til den omfattende operasjonen det er å foreta avhør av vitner og siktede.

Les også