Tidligere Lime-kjøpmann Veronica Svanberg Isaksen sier det «ikke kom som noe sjokk» at politiet aksjonerte mot dagligvarekjeden.

— Jeg forsto at ting ikke var helt på plass, men jeg trodde ikke det var så alvorlig, sier hun etter at 18 personer i dag ble pågrepet og siktet for blant annet grov menneskehandel i form av tvangsarbeid og bedrageri.

Politiet beskriver Lime som et «svært godt organisert» og «profittstyrt» nettverk som har «utnyttet enkelt mennesker og samfunnet».

Lønn fra penger i kassen

Isaksen drev Lime-butikken på Framnes i Sandefjord i et knapt år før hun ble sykmeldt og butikken slått konkurs i sommer. Hun sier Lime-eieren, den nå varetektsfengslede Sajjad Hussain, tilbød henne å drive butikken på siden av loven.

— Det gikk blant annet på å ta ut lønnen fra penger i kassen i stedet for på lovlig vis, sier hun.

- Men du takket nei?

— Jeg drev i henhold til LOs regler og betalte ordinær lønn til alle mine ansatte. Jeg ville ikke bli innblandet i kriminalitet, sier hun.

Isaksen sier hun ikke oppfattet forslaget som noe press, men mer som et tilbud. — Men jeg leste jo etter hvert mye i avisene om Lime, og fant ut at dette ikke var et sted jeg ønsket å jobbe. Selv om jeg ikke hadde anelse om at det var så alvorlig, sier Isaksen, som i dag står uten jobb.

Lime-butikken i Sandefjord er gjenåpnet etter konkursen, nå med Asif Hussain som ny eier.

Han er bror av sjefen for Lime-kjeden, Sajjad Hussain, skriver Sandefjords Blad. Sistnevnte uttalte til samme avis at «for høye kostnader og for lave inntekter» var årsaken til konkursen.

Hussain sitter isolert

— Det er vanskelig å kommentere slike påstander all den tid min klient sitter isolert og har medieforbud. Jeg har ikke lov til å spørre ham og informere om hva som står i mediene. Det er svært uheldig at han ikke får anledning til å imøtegå denne typen påstander, sier Sajjad Hussains forsvarer, John Christian Elden.

Sajjad Hussain ble selv pågrepet og siktet for menneskehandel i august. Han sitter nå varetektsfengslet.

- Han er konkret anklaget for å ha betalt for lite lønn til én person, det er ikke noe annet en den ene saken. Denne anklagen benekter han, sier Elden.

Forsvareren var i kontakt med sin klient tirsdag, men Hussain har ingen informasjon om aksjonen mot dagligvarekjeden han er leder for.

18 pågrepet i storstilt aksjon

Av de 18 pågrepne i tirsdagens storstilte politiaksjon, ble

  • 10 pågrepet mistenkt for grov menneskehandel

  • 4 for grovt heleri og

  • 4 for grovt bedrageri, lånebedrageri og overfakturering.

Totalt var mer enn 280 personer involvert i aksjonen, og av disse var mer enn 210 politimenn. Ti politidistrikter har vært involvert i arbeidet med saken.

Alle de pågrepne er norske statsborgere, med unntak av en svensk statsborger. De siktede skal være aktive i eierskapet av Lime-kjeden. De personene politiet mistenker er blitt ofre for menneskehandel, kommer i hovedsak fra Nepal og Pakistan.

Politiet mistenker også flere av de pågrepne for trygdesvindel, skatteunndragelse og bruk av andres identitet.

Advokat siktet

En advokat er siktet i saken for medvirkning til grov menneskehandel. Politiet mener han «gjennom sitt virke som advokat» har bidratt til dette.

Den pågrepne advokaten er leder for et advokatfirma med 20 ansatte, et firma som også bærer hans navn. Det er ikke flere i firmaet som er pågrepet. Ifølge Dagbladet ble det gjort beslag hos mannen både på hans kontor og i hjemmet hans i Bærum tirsdag.

LES OGSÅ: - Advokat ikke har Lime-tiknytning

— Denne saken har avdekket en profittbasert og strukturert utnyttelse av både offer og samfunnet, sier politimester ved Romerike politidistrikt, Bjørn Vandvik.

- Tvang og trusler

En av politiets viktigste oppgaver de kommende dagene blir å kartlegge omfanget av ofre i saken.

Politiadvokat Åsmund Yli ved Romerike politidistrikt ønsker ikke å gå i detaljer om hvordan de ansatte i Lime-butikkene er utsatt for menneskehandel.

— Men det er snakk om et vidt spekter av handlinger. Alt fra at de er satt i gjeld og ikke har penger til livsopphold, eksempler på tvang og trusler og lange og harde arbeidsdager, sier Yli.

Politiet vil de kommende dagene forsøke å kartlegge alle ansatte i Lime-butikkene.

— Disse kan være ofre, vitner eller de kan ha begått kriminelle handlinger, sier Yli.